Бил Клинтън пристигна в Косово

Американският президент ще се срещне с президента и министър-председателя

Свят
15:20 - 11 Юни 2019
2018
Бил Клинтън пристигна в Косово

Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина. Клинтън бе посрещнат на летището в косовската столица от вицепремиера на страната Беджет Пацоли и бившия държавен глава Атифете Яхяга.

Бившият лидер на Белия дом ще присъства на церемония за отбелязване на 20-та годишнина от влизането на НАТО в Косово с цел – както твърдят в Прищина – „освобождаване на страната от сръбските нашественици". Тя ще се състои в сряда, 12 юни.
„Днес Косово е успешна история за изграждане на държавата. Вашето ръководство преди 20 години срещу тирани в полза на свободата и демокрацията беше от решаващо значение за отварянето на нова глава в човешката история. Вие дадохте на международното право и политика човешко измерение“, написа Пацоли в Туитър.

Клинтън заемаше поста на държавен глава на САЩ през 1999 г. и е един от решаващите участници във взимането на решение за бомбардировките на НАТО в тогавашната СР Югославия, по повод на кризата в Косово и Метохия.

Клинтън ще проведе среща с министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи, след което ще говори пред медии.