Била ли е любовница на британския терорист депутатката от ДБ Албена Симеонова?

Народната избраничка се скри в тоалетните на НС от журналистически въпроси, оказа се осъдена

Политика
14:00 - 11 Януари 2023
8402
Била ли е любовница на британския терорист депутатката от ДБ Албена Симеонова?

Депутатката Албена Симеонова от "Демократична България" е била в интимни отношения със заловения във фермата й в никополското село Любеново британски терорист Дейвид Бодил. Съмнения за аферата изразиха източници на Lupa.bg - заради странното поведение на народната избраница.

Симеонова да се скрие от журналистическите въпроси на репортерите в Народното събрание... в тоалетните на сградата.

"Не се чувствам виновна", каза тя лаконично и повтори, че нямала нищо общо с Бодил. Не е ясно обаче как тогава издирваният с червена бюлетина на "Интерпол" бе заловен именно там. Прокуратурата вече обяви, че ще поиска постоянна мярка "задържане под стража" за него. 

28-годишният британски гражданин Дейвид Бодил бе задържан там, а в същото време Симеонова заяви, че къщата му била на другия край на селото. Тя потвърди още вчера, че познава дядото на британеца и че му е помогнала да си плати сметките, като му осигурила работа за половин час, помолена от кмета на Любеново Таня Борисова. 

"Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец. Още повече, че дядо му ми беше много близък", каза депутатката от "Демократична България" вчера. Албена Симеонова разкри, че дядото и бабата на Дейвид, Филип и Джани, си купили къща в село Любеново. 

Миналата година Lupa.bg ви информира, че депутатката и оглавяваната от нея Българска асоциация Биопродукти лъснаха в разследване на ОЛАФ за 9 милиона лева. 

А информатори на медията ни добавят днес: 

"Госпожа Албена Симеонова преди 5 години, с решение на плевенския районен съд е осъдена за незаконно обогатяване от Институт по лозарство и винарство в размер на 40 хил. лева. Същата изкупува обикновено вино от регион Плевен и след като го предава за съхранение в института го продава като еко-вино и печели след измамата от разликата в цената.

Дамата е част от "Зелените" в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта "Отиди, вземи, хапни биологично", реализиран от нейната асоциация и финансиран с 9 млн. лв. от Държавен фонд "Земеделие" , е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕК. Симеонова обаче отрича всички обвинения. 

Скандалът започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от отстранен още от Бойко Борисов шеф на фонд "Земеделие" и земеделски министър Румен Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и производство на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро (над 82 000 лв.), а реално струва не повече от 5-6 хиляди лева, или поне 12 пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” на клип. Сред общо 477 157 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска”, за която са похарчени рекордните 119 520 евро според депутатката. 

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28 април 2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора  с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

От ОЛАФ специално писмо до фонд"Земеделие", както четем в документ от 12 юни 2018 г., отправен до зам.-директора от директорката на дирекция "Селскостопански пазарни механизми". Тя съобщава за процедура по уравняване на съответствие. ОЛАФ я алармира за „неправомерни плащания със средства на ЕС” за „измамна дейност”, на базата на което иска спиране на междинни и окончателни плащания по всички промоционни програми – 5 действащи и 4 приключили изпълнението, което е тежък удар по целия агросектор.