Бинго: Учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради грипа

Прекратяват се и извънкласните  занимания

Актуални новини
15:00 - 26 Януари 2024
2505
Бинго: Учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради грипа

От 30 януари до 5 февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн. Това реши Областният щаб за борба с грип и респираторни заболавания. Причината е , че продължава да се покачва броя на заболелите от грип и най-много са болните в училищна възраст. 

Към днешна дата  30% от изследваните проби в Национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А, коментира директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.  Тя уточни, че се е увеличил и натискът върху здравната система като  в момента само 30% от леглата в детските и белодробни отделения са свободни.

Началникът на РУО Иванка Киркова обясни, че учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си. По думите й преминаването в неприсъствена форма е от вторник, за да се даде възможност на учениците в понеделник да получат електронни устройства и акаунти от училището.  

До 5 ти януари се удължава и срока на противоепидемичните мерки въведени в началото на тази седмица - забрана на свижданията в болниците, женските и детските консултации , спиране на имунизациите. Засилен остава филтърът в детските градини и ясли, за да не допускат болни деца в тях. 

С днешното решение на щаба, освен онлайн обучението, се прекратяват извънкласните  занимание на учениците. На 5 февруари щабът отново ще се събере.

 Кметът на Пловдив Костадин Димитров коментира, че  при необходимост и след като се анализират данните ще се реши дали да се даде на  учениците три дни ваканция.