Биологично оръжие трови плевенско село

Общество
10:52 - 10 Февруари 2020
3256
Биологично оръжие трови плевенско село

Стари и негодни пестициди, останали от миналия век, отлежават под открито небе, затворени в бетонни кубове. Заради безконтролното използване на препарати за растителна защита по време на социализма днес държавата трябва да се справи с опасното наследство, съобщава Нова телевизия. 

Грамада от бетонни кубове с изрисувани върху тях предупредителни знаци за особена опасност от години отлежава край плевенското село Крушовене.

„Хербициди ли са? Пестициди ли са? Никой не знае какво се намира в тези кубове. Част от тях са санирани, а другата не са”, казват хората. Те твърдят, че от херметизираните капсули се носи миризма, а притесненията им се усилвали по време на сезонни валежи. „Дъждът се стича и минава покрай контейнерите. Има наводнения по 1 метър вода. Всичко става река, защото не се вижда, че е обработваема земя”, обясняват те.

За кафеникав теч и силна миризма се споменава и в протокол от 2019 г., съставен от служители на Регионалната екоинспекция и служител на община Долна Митрополия.

Уведомена е и фирмата, която извършва гаранционното обслужване на бетонните кубове. Оттам връщат отговор, че проблемът е решен.

През далечната 2003 г. община Долна Митрополия решава съдбата на всички негодни, излезли от употреба пестициди, съхранявани във вече компрометирани складове. „Когато е предприета тази мярка, е било единственото добро решение за всички. Такива кубове има в десетки общини в България и отпадъците се съхраняват по този начин”, каза кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Специална комисия определя опасните препарати да бъдат разположени върху 200 кв/м площ държавна собственост, част от бивше селскостопанско летище. Документите показват, че вътре се съхраняват препарати, останали от някогашните аграрни комплекси. Преди 15 години те били обезопасени и затворени.

Площадката с 21 броя контейнери за съхранение на негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита подлежи на строг контрол. От фирмата, която извършва мониторинг, отговарят, че периодично извършват посещения на бетонните кубове. След посещението през миналата година в село Крушовене не са установени проблеми. Високо оценяват активността на гражданите и уверяват, че негодните препарати за растителна защита са изолирани.