Бионсе счупи стереотипите в кънтри музиката

Тя е първата чернокожа жена, изкачила се на върха в класацията за кънтри музика на Billboard

Актуални новини
10:26 - 17 Март 2024
2490
Бионсе счупи стереотипите в кънтри музиката

Бионсе рискува и спечели поредна победа в успешната си музикална кариера, като избра нетипична за нея песен с кънтри звучене да бъде пилотна за новия албум. Планирано е продукцията да излезе в края на този месец.

Необичайно решение за изпълнителката, която в последните години успя да покори върховете на чартовете с поп, хип-хоп и R&B парчета. Сега Би залага на кънтри, с което успя да изненада и провокира дори най-големите си почитатели. Актуалното парче "Texas Hold 'Em" оглави музикални класации, предизвика дебати, а също започна да разчупва стереотипите в кънтри музиката.

С новия си сингъл тя стана първата чернокожа жена, изкачила се на върха на специализираната класация за кънтри музика на Billboard. 

Много хора "стереотипно възприемат кънтри музиката като изпълнявана от белокожи, консервативна в политическо отношение, войнствено патриотична...", казва пред електронното издание Conversation Уилям Наш, професор по английска и американска литература в колежа "Мидълбъри", щата Върмонт. Според него "дискусиите за расата и автентичността в кънтри музиката не са нещо ново - те измъчват кънтри изпълнителите, звукозаписните компании и слушателите повече от век".

Това са част от причините настоящият успех на родената в Хюстън Би в специализираната кънтри класация. Звезди като Доли Партън и Дариъс Рукър поздравиха изпълнителката. "Аз съм голям фен на Бионсе и много се радвам, че тя направи кънтри албум. Поздравления за сингъла й", написа в Инстаграм Партън, която е наричана Кралицата на кънтри музиката.

Не толкова радушна обаче беше реакцията на малка радиостанция в американския щат Оклахома. Екипът й отказа гласът на Бионсе да звучи на честотата й. Слушател на KYKC FM поискал да чуе "Texas Hold 'Em", но получил отказ с обяснението: "Не пускаме Бионсе по KYKC, тъй като сме станция за кънтри музика", съобщиха медии в САЩ. След разразилия се скандал, в който недоволният слушател отправи обвинения към радиото за дискриминация и расизъм, хитът на Би все пак прозвуча в ефира.

Кънтри музиката е доминирана от белокожи изпълнители и от двата пола. Между 2000 и 2020 г. от 400-те певци, подписали договори с трите най-големи лейбъла в Нешвил, щата Тексас, само един процент са чернокожи. Въпреки това афроамериканците имат сериозен принос за развитието и утвърждаването на този жанр през годините, отбелязва електронното издание culturesonar. Чарли Прайд е смятан за един от най-големите изпълнители на кънтри хитове през 70-те години на миналия век. Дариус Рукър пък успешно премина към кънтри, реализира завидни успехи. През 2018 г. Лил Нас Екс пусна на пазара своята кънтри рап песен "Old Town Road".

Проучване, в което са включени над 11 000 песни, излъчвани в периода от 2002 г. до 2020 г. по американска радиостанция, специализирана за кънтри музика, пък показа, че цветнокожи изпълнители пеят едва 3% от песните, които звучат в ефира, а две трети от тях са на соло.