Биопроизводители искат оставката на Порожанов

Проект за наредба ще доведе до фалит на сектора, твърдят фермерите

Новини
11:40 - 09 Април 2019
1862
Биопроизводители искат оставката на Порожанов

Протест на биопроизводители пред Министерството на земеделието, храните и горите започна настоява за оставка на министър Румен Порожанов и за незабавни промени в нормативната уредба за биоземеделие. Преди няколко дни МЗХГ направи нови промени, отговарящи на исканията на биофермерите, но те са недостатъчни, за да тушират недоволството, тъй като са предложени и други промени, които не са съгласувани със сектора.

За такива промени настояха миналата година европейските контролни органи и българската Сметна палата. Целта е да се гарантира прозрачност и сигурност за потребителите, че биопродуктите на пазара са без химия, припомня БНР. 

Оказва се, повече от половин година биопроизводители и чиновници от агроведомството обсъждат пректонаредбата, а накрая тя излезе във вид, който ще доведе до фалит целия сектор, твърдят протестиращите. 

Биоземеделците настояват за наказание на виновните за хаоса и за създаване на Консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани. Протестиращите пред МЗХГ са категорични, че дори и да получат покана, няма да влязат за разговор с чиновниците от ведомството, докато нямат гаранция от Министерски съвет, че промени ще има.

Недоволството сред биофермерите назрява отдавна заради забавени плащания и проблемен диалог с агроведомството. Сегашната ситуация обаче, според тях, граничи с репресия и разправия с целия сектор.

Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, то контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство. Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика.

Заради отказ на Министерството да ги чуе, фермерите поканиха премиера Борисов, чрез открито писмо, да се намеси. В противен случай следват фалити на биоземеделци, твърдят те.