Биоразнообразието в Европа е застрашено

Влечугите са сред видовете с най-висок дял на добър природозащитен статус

Свят
15:29 - 19 Октомври 2020
1729
Биоразнообразието в Европа е застрашено

Биологичното разнообразие в Европа остава под силен натиск от земеделието, лесовъдството, разширяването на градовете и замърсяването. За това предупреди Европейската агенция за околната среда в нов доклад, цитиран от ДПА.

Стотици местообитания и видове растения, птици и животни са застрашени въпреки усилията за опазване, изтъква агенцията.

Въпреки известният напредък, поне на местно ниво, е необходима повече работа за постигане на цели, определени за поддържане или възстановяване на местообитанията и видовете до "благоприятен природозащитен статус".

Друг натиск върху видовете и местообитанията включва замърсяване, инвазивни чужди видове, климатични промени и промени в нивата на водите на реките през язовирите например, както и незаконният лов и риболов.

Според доклада, озаглавен "Състоянието на природата в ЕС", който обхваща периода от 2013 до 2018 г., страните членки трябва да подобрят начина, по който прилагат и налагат директивите за природата, като директивите на ЕС за местообитанията и птиците и други регулации.

"Нашата оценка показва, че опазването на здравето и устойчивостта на европейската природа и благосъстоянието на хората изисква фундаментални промени в начина, по който произвеждаме и консумираме храна, управляваме и използваме гори и строим градове", се подчертава в изявление на Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция за околната среда, чието седалище е в датската столица Копенхаген.

Над 220 000 души, включително много доброволци, са помогнали за събирането на данните, използвани в доклада.

Констатациите включват, че малко под половината - или 47% - от 463 разгледани видове птици имат добър статус в ЕС, което е с пет процентни пункта понижение в сравнение с предходния период, обхващащ 2008 до 2012 г.

Птиците с "недобър или лош статус" междувременно са 39%, което е увеличение със седем процентни пункта в сравнение с предходния изследван период. Тенденциите се влошават за почти половината от всички водни птици, включително морските птици. Статусът на над 50 процента от соколите и блатарите е определен като лош.

В допълнение към състоянието на птиците, докладът оценява местообитанията, както и други видове, включително земноводни, риби, бозайници и влечуги.

Влечугите са сред видовете с най-висок дял на добър природозащитен статус - над една трета, докато констатациите показват, че рибата има най-висок процент на лош природозащитен статус от 39%.

Изгледите за местообитанията са още по-мрачни, като само 15% от местообитанията са етикетирани като с добър природозащитен статус, докато 81% имат лош или лош природозащитен статус на ниво ЕС, се казва в доклада.

Тревните площи, дюните, блатата и мочурищата са сред местообитанията, които имат "силно влошаващи се тенденции, докато горите имат най-подобряващи се тенденции", каза ЕИП.

Налични бяха по-малко данни за морските региони.