Бирата възстановява след спорт и мотивира за още тренировки

Комбинацията от вода, витамини и соли в пивото помага за регулирането на водния и електролитен баланс на тялото

Новини
13:13 - 25 Август 2020
2108
Бирата възстановява след спорт и мотивира за още тренировки

Изследвания на учени от Испания доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до половин литър бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата, информират от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Има десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия. За последните 10 години повечето от тези медицински публикации са дело на испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид, посочват от СПБ.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и въглеродният диоксид от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване.

Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно, уточняват от организацията.

Освен, че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат. До това заключение са стигнали и учените от Катедрата по социология в Университета в Маями.