Бисер Петков: Целим повишаване на качеството на социалните услуги

Предвидени са нови 260 млн. лева за сектора, обеща социалният министър

Актуални новини
15:20 - 22 Август 2019
1948
Бисер Петков: Целим повишаване на качеството на социалните услуги

Общата цел на общините, неправителствените организации и държавата е повишаване на качеството на социалните услуги и удовлетвореността на потребителите. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, откри Годишния форум за качеството на социалните услуги за 2019 г. на територията на Столична община, съобщиха от социалното министерство.

Събитието се организира за втора поредна година от Общината в партньорство с неправителствените организации, подписали Споразумението за социална закрила през 2017 г. и цели обмен на опит и добри практики между доставчиците на социални услуги, неправителствения сектор и институциите.

Повишаването на качеството на социалните услуги е заложено в новия Закон за социалните услуги, приет през март тази година.

Секторът се развива динамично и правителството отделя все повече средства като за финансирането на социалните услуги през 2019 г. са предвидени над 260 милиона лева, отбеляза още Петков.

По думите на министъра общините са ключов партньор на Министерството на труда и социалната политика при формулиране и изпълнение на политиките в социалната сфера като особено тясно е сътрудничеството в предоставянето на качествени и ориентирани към потребностите социални услуги.

"Разчитаме на активността и експертизата на институциите, общините и неправителствения сектор за подготовката на подзаконовата уредба към Закона за социалните услуги, за да може той да влезе в сила от началото на следващата година", е подчертал още министърът.