Бисер Петков иска рязък скок в парите на социалните работници

Министърът посети 8-мия Празник на еленския бут

Общество
14:23 - 16 Ноември 2019
1592
Бисер Петков иска рязък скок в парите на социалните работници

15 на сто увеличение на заплатите на социалните работници за 2020 г. иска Министерството на труда и социалната политика, за да спрат протестите. Това съобщи министър Бисер Петков в Елена. Работещите в социалните дирекции в страната започнаха символични протестни действия с искане за 1000 лв. заплати.

"Специално за агенция "Социално подпомагане" ние сме предложили увеличението да бъде с 15%, за да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата, защото сега определено има текучество. То е свързано с относително ниските възнаграждения и с голямото натоварване", коментира Петков.

Той допълни, че АСП в материално отношение вече е много по-добре осигурена. Т.г. са осигурени 3.5 млн. лв. за извършване на ремонти в 102 дирекции.

Относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника, Бисер Пектов коментира, че такава практика има в доста държави от ЕС.

"Предложението породи доста разнопосочни реакции. Мисля, че то ще подлежи отново на обсъждане - дали това е наистина адекватната мярка, която да реши този проблем, който всички сме съгласни, че съществува, а именно злоупотреба с права от част от хората, които ползват това обезщетение за временна нетрудоспособност", каза Петков.

Според него има възможности да се търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен, от 14 на 7 дни.

"Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените", каза социалният министър.

Той участва в 8-мия Празник на еленския бут, който събра в балканския град десетки хиляди посетители.