Бисер, пребил свой съгражданин в Нови пазар, излиза от килия

Общество
15:42 - 03 Ноември 2020
1005
Бисер, пребил свой съгражданин в Нови пазар, излиза от килия

Апелативният съд във Варна пусна на свобода мъж, пребил свой съгражданин. 

Бисер А. е бил привлечен към наказателна отговорност през 2017 г. за това, че на 11 август в Нови пазар в условията на опасен рецидив е причинил средна телесна повреда на свой съгражданин. Наложена му е била парична гаранция. През октомври тази година обаче прокуратурата е изменила обвинението и го е преквалифицирала в опит за убийство, останал недовършен. Затова е внесла искане за задържане под стража, което е уважено от Окръжния съд в Шумен на 28 октомври.

Адвокатът на Бисер А. обясни, че спрямо него вече е била постановена мярка за неотклонение – парична гаранция и не се налага изменянето й. Обвиняемият не е затруднявал разследването. Деянието е било инцидентна проява – самият той е бил нападнат и удрян, което го принудило да се отбранява. Няма опасност 47-годишният мъж да се укрие, тъй като работи в строителна фирма в София и издържа финансово семейството си с 5 деца, увери защитата.

Представителят на Апелативната прокуратура обоснова необходимостта от най-тежката мярка за неотклонение с тежестта на престъплението – опит за убийство, извършен в условията на опасен рецидив. Преквалификацията на обвинението в по-тежко е станала след преценка на доказателствата, сред които разпити на очевидци и свидетели. Бисер е осъждан, но не се е поправил. Затова има опасност отново да престъпи закона.