БИСЕРИ: 8 от най-нелепите цитати в молбите за работа на бъдещите еврокомисари

ЕС
14:13 - 24 Октомври 2024
2820
БИСЕРИ: 8 от най-нелепите цитати в молбите за работа на бъдещите еврокомисари

Всяка кандидатура за работа има своите трудни моменти и не е по-различно за онези, които се надяват да служат в следващата Европейска комисия. Европейският парламент току-що публикува писмените отговори, изпратени от 26 кандидати да се присъединят към изпълнителната власт на ЕС, преди изслушванията за потвърждение в началото на ноември.

Ангажиментите да отстояваме европейските идеали, да предлагаме равенство между половете и да се срещаме редовно с членове на Европейския парламент (ЕП), след като встъпим в длъжност, са съчетани със специфични политически обещания, до голяма степен копирани и поставени от съществуващите политически насоки на президента Урсула фон дер Лайен.

Но сред тези дълги списъци с достойни обещания – най-словоохотливите от които са над 20 страници – има някои моменти, които наистина предизвикват смях. 

Euronews изброява някои от тях:

1. Като народен представител имах почти перфектна посещаемост на пленарните заседания -  Кристоф Хансен

Кандидатът на Люксембург за еврокомисар по земеделието забравя за кратко, че никой не обича хората, които сами се хвалят.

Хансен, както всички останали евродепутати, може да поиска надбавка на стойност 350 евро на ден за всеки ден, в който присъства за официални процедури, което може да е помогнало да го мотивира да посещава заседанията редовно. 

Но много членове на ЕП наистина отсъстват, така че браво на него, че остава на правия път.

2. Като 39-годишен кандидат за изпълнителен вицепрезидент можете също така да разчитате на мен за създаване на възможности за младото поколение -  Стефан Сежурне

Фон дер Лайен се грижи за младите хора – тя помоли всеки един от нейния топ екип да организира диалог за политиката за младежта в рамките на първите 100 дни на поста си и всяка година след това.

Въпреки че Сежурне със сигурност е от жизнерадостната страна за европейски комисар, не е ли твърдението му за 39-годишен мъж с  връзка с „младото поколение“ просто малко... ами... преувеличена?

3. Ако стана комисар, ще повиша осведомеността за ползите от силен сектор на водораслите в ЕС и ще подкрепя изпълнението на установените 23 действия - Костас Кадис

ЕС прие инициатива за водораслите през 2022 г. и бъдещият комисар по рибарството и океаните не се свени да я хвали.

Според стратегията търсенето на водорасли, които имат приложение в козметиката, фармацевтиката и енергетиката, може да достигне 9 милиарда евро до 2030 г.

Комисията обеща, наред с други неща, да „анализира наличието на данни, свързани с водораслите“ и да разгледа използването на водораслите като храна. Добър апетит!

4. Да имаш баща, който е бил еврокомисар, със сигурност остави положителна следа - Кая Калас

Калас, посочена през юни от лидерите на ЕС като избран за върховен представител - на практика най-добрият дипломат на блока - не се страхува да напомни чие дете е.

Тя вече е последвала стъпките на баща си Сийм като министър-председател на Естония и сега се надява да го направи в изпълнителната власт на ЕС - той е служил като комисар по транспорта и административните въпроси преди повече от десетилетие.

Тя едва ли е първото непо-бебе в балона на ЕС – президентът на Европейския съвет Шарл Мишел е син на бившия еврокомисар Луи Мишел – но може би се надява, че разиграването на картата с връзките може да й спечели някои ценни допълнителни гласове.

5. Ако бъда назначена, ще бъда привилегирована, смирена и горда да се присъединя към колегията на комисарите - Мария Луис Албакърке

Потенциалният бъдещ комисар по финансовите услуги на ЕС говори в проза, която напомня на описание в LinkedIn.

Очакваме по време на тричасовото си изслушване на 6 ноември тя да поиска от членовете на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси да я добавят към своята професионална мрежа.

6. Страстта ми към проекта на ЕС се зароди като стажант в Европейския парламент - Глен Микалеф

Само на 35 години кандидатът на Малта обещава да бъде най-младият член на следващата Европейска комисия.

Изглежда, че той все още пази приятни спомени от стажа си в институциите на ЕС – както и много от стотиците, които поемат стаж всяка година.

И все пак да продължите да го цитирате в автобиографията си, докато кандидатствате да служите на върха на изпълнителната власт на ЕС, може да е малко прекалено.

7. Справянето с тези предизвикателства ще изисква непрекъснат диалог, както и стратегическо използване на нашия актуализиран набор от автономни инструменти, когато е необходимо - Марош Шефчович

Шефчович от Словакия описва на ясен евро-английски как ще се справи със заплахата от все по-агресивната китайска търговска политика – нещо, което наскоро накара ЕС да наложи наказателни мита върху китайските електрически автомобили.

Бивш дипломат, Шефчович не е непознат за бюрократичните формулировки, които са твърде стандартни в Брюксел. Припомнете си, че ЕС спечели своята Нобелова награда за мир, а не за литература.

8. Островите са много разнообразни и са изправени пред различни предизвикателства, включително различни нива на икономически растеж и демографски тенденции, като някои острови изпитват растеж на населението, докато други са изправени пред спад - Рафаеле Фито

Противоречивият избраник от Италия е назначен за изпълнителен вицепрезидент за сближаване и реформи.

Според писмото с мисията, което фон дер Лайен му е изпратила, той ще отговаря за разглеждането на проблемите, пред които са изправени многото острови в блока – включително помощ при обединението на Кипър.

Той е готов да се изправи пред интензивни атаки предвид връзките си с десния премиер Джорджия Мелони – но поне осъзнава, че има разлика между Зеландия и Ибиса.