Битка срещу COVID-19: Зам.-министър дари плазма

Милен Керемедчиев изкарал леко коронавируса и стана доброволец във ВМА

Актуални новини
11:47 - 16 Септември 2020
2823
Битка срещу COVID-19: Зам.-министър дари плазма

Дипломатът и финансов консултант Милен Керемедчиев дари кръвна плазма във ВМА, за да помогне на хора, които се борят с коронавируса да спечелят битката с болестта.

"Във времена на безпрецедентни изпитания, пред които COVID-19 изправи целия свят, на преден план – наред с професионализма на медиците, се наредиха и доброволците и тяхната сърцата подкрепа за екипите на първа линия. Хората, които помагаха в битката с коварната зараза, но и хората, които паднаха в нейния плен. И я пребориха... а след това подадоха ръка и на други да се справят с нея. Като дариха плазма. 



Сред тях е и дипломатът Милен Керемедчиев. Изкарва болестта доста леко. След време получава обаждане с апел дали може да дари плазма, защото спешно се търси такава с кръвна група Б+. Не се замисля и за секунда", съобщиха от Военномедицинска академия.

„Нямах никакви колебания, радвам се, че мога помогна на някой”, коментира Милен Керемедчмиев, след като дари плазма в Кръвния център на ВМА. Той е бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката и беше наш генерален консул в Дубай.

ВМА е първата болница в България, която започна лечение на пациенти с коронавирус с реконвалесцентна плазма. Част от дарената плазма се съхранява и като депо, което се „отваря” и за пациенти от други болници в случай на нужда.

ВМА благодари на всички дарители, които станаха съмишленици в битката за човешки живот.