Биткойнът падна до най-ниското си ниво от шест месеца

Доларът се засили спрямо японската йена с 0,1% до 113,8 йени

Свят
14:45 - 24 Януари 2022
1493
Биткойнът падна до най-ниското си ниво от шест месеца

Доларът леко се засили спрямо водещите валути днес, докато еврото се понижи при търговията в Азия, тъй като фондовите пазари са нервни от напрежението в Украйна и възможното по-агресивно повишаване на референтния лихвен процент на Федералния резерв (Фед) тази седмица.

На криптопазара биткойнът се търгува близо до шестмесечното дъно, което е допълнителен знак за паника сред инвеститорите, които се опитват да „излязат от рискови активи“.

Индексът на долара, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от шест основни съперника, се повиши с 0,11%, а еврото потъна с 0,19% до 1,1319 долара, според Ройтерс.

Доларът се засили спрямо японската йена с 0,1% до 113,8 йени.

Напрежението в Украйна ескалира от месеци, като Западът твърди, че Кремъл се готви за война и събира войски близо до границите на страната, за да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО. Държавният департамент обяви в неделя, че е наредил на членове на семействата на американски дипломати да напуснат Украйна.

На пазарите на криптовалута биткойн загуби 3,4% от стойността си и се търгува за около 35 000 долара, след като в събота достигна най-ниското ниво от юли 2014 г. от 34 000 долара. Цената на най-голямата криптовалута в света е намаляла наполовина спрямо максимума от 69 000 долара, достигнат през ноември миналата година.

Търговците казват, че институционалните инвеститори се опитват да намалят експозицията си към криптовалути и други рискови активи, като акции.

Разпродажбата навреди на повечето цифрови валути, като Ether, втората по сила виртуална валута в света, падна до 2440 долара в събота, най-ниското ѝ ниво от юли миналата година.

Инвеститорите твърдят, че продажбата на рискови активи се дължи на нарастващите очаквания, че Фед ще повиши лихвените проценти значително повече от пазарните оценки преди месец.