Бивш агент на MI6 дал второ „досие“ за Тръмп на ФБР

Актуални новини
09:31 - 04 Май 2021
1870
Бивш агент на MI6 дал второ „досие“ за Тръмп на ФБР

Бившият служител на британското външно разузнаване MI6 Кристофър Стийл е предал на Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ второ „досие“ за Доналд Тръмп, след като е поел президентския пост през януари 2017 г., съобщава вестник The Telegraph, позовавайки се на свои източници.

Според вестника и второто „досие“, както и първото, съдържало информация, която не е преминала през процедурата за повторна проверка и анализ. The Telegraph пише, че

Стийл е дал на ФБР нова информация за предполагаемите връзки на бившия ръководител на републиканския предизборен щаб Пол Манафорт с Русия.

Досието включва и твърдения, че Москва разполага с допълнителна уличаваща информация за любовните връзки на самия Тръмп.

Изданието уточнява, че източниците на информация за двете „досиета“ са различни. Според статията Стийл е разпитан от ФБР през септември 2017 г. и е казал, че бившият му информатор е станал недостъпен, но нова „шпионска мрежа“ започва да получава информация за Тръмп, която представлява интерес за бившия служител на MI6.

Събирането на „мръсотия“ за Тръмп започна през 2015 година. Първоначално това беше направено по заповед на поддръжници на Републиканската партия на САЩ, които критикуваха милиардера, влязъл в борбата за най-висшата държавна служба. Поръчката е получена от Fusion GPS, а по-късно Стийл и неговата лондонска фирма участват в работата по „досието“.

Когато Тръмп стана най-вероятният кандидат за президент, републиканците, според The New York Times, спряха да финансират Fusion GPS, но демократите ги замениха. По-конкретно беше установено, че Стийл е получавал пари от Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и предизборната централа на Хилари Клинтън.

„Досието“ твърди, че руските специални служби притежават лична и финансова информация, която дискредитира Тръмп.

По-късно ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ информираха членовете на Конгреса, че не могат да установят автентичността на информацията, съдържаща се в тези материали. Бившият държавен глава, който миналата година загуби президентските избори от кандидата на демократите Джо Байдън, нееднократно подчертаваше, че „досието“ е фалшиво и пример за „тотален политически лов на вещици“.