Бивш антимафиот оглави полицията в старата столица

35-годишният гл. инсп. Веселин Райков е фен на новите технологии

Новини
20:04 - 18 Ноември 2019
5774
Бивш антимафиот оглави полицията в старата столица

Веселин Райков е новият началник на районното управление на МВР във Велико Търново. Той е назначен със заповед на вътрешния министър от 15 ноември, когато е бил представен на състава от директора старши комисар Димитър Машов.

35-годишният главен инспектор има 12 години служба в системата и заема мястото на напусналия по собствено желание Валентин Къндев, но е от неговия екип. Младият нов шеф е от Горна Оряховица, разведен, с едно дете. Не е нито ловджия, нито рибар, но има трайно увлечение към компютрите и е радетел за въвеждане на новите модерни технологии в МВР, пише в. “Борба”.

Райков е завършил Професионалната гимназия по електроника и електротехника в родния си град, а после Академията на МВР в София. Баща му, дядо му и чичо му са били полицаи, но той не твърди, че да поеме по техния път, е било негова мечта. Просто така се случило. Изкарал е допълнителни курсове по митнически, данъчни и компютърни престъпления вече като полицай и те му помагат много в работата и бъдещите планове на новия пост, за който с усмивка казва, че е доста ветровит.

В системата на МВР Веселин Райков е от 2007 година. Започнал е от Транспортна полиция като разузнавач в криминална, после пак там е бил и разузнавач в транспортна и икономическа полиция, където първият му началник е бил Красимир Генов. През 2011 г. започва работа в Териториален сектор „Борба с организираната престъпност“ във Велико Търново. След три години секторът бе за кратко реформиран и мина под ръководството на ДАНС. Тогава младият полицай е назначен в Районното управление на Велико Търново, но след като отново се създаде БОП, работи там година. През 2016 г. е назначен за началник на сектор „Криминална полиция“ във В. Търново.

Веселин Райков казва, че новото лице в неговия екип и на неговото досегашно място ще бъде Даниел Тончев, който е само две години по-млад от него и цялата му професионална кариера също е свързана с Районното управление във В. Търново. Шефът на охранителната полиция главен инспектор Емануил Манолов, естествено, си остава на мястото.

„Работата в БОП ми позволи да погледна системата от друг ъгъл чисто професионално. Там не останах, защото преди три години ми предложи лично Валентин Къндев да оглавя криминалния сектор и аз приех, защото познавах хората, а не заради кариерно развитие. Знаех с кого ще работя тук! Сега съм вече на новата длъжност и всъщност за пръв път сядам на това шефско бюро днес“, сподели Веселин Райков.

„Първите задачи пред мен са свързани с текучеството. Кадрово тук винаги е имало проблеми, но сега има 20 – 30 свободни бройки! Но пък сега започва конкурс, но той едва ли ще запълни вакантните места. През последните години доста хора напуснаха, а на един полицай му трябва една година само за да мине през конкурсните процедури и да влезе в системата, да се научи трябват още няколко. Що се отнася до бандитите, ние ще ги ловим по закон и ще бъдем безкомпромисни“, заяви още новият полицейски шеф на най-голямото управление в областта. За себе си скромно той спомена, че се гордее с разкриване на няколко данъчни престъпления при работата си като антимафиот, а после с разбиване на гастролиращи апашки банди в старата столица. И подчерта, че разкриването на едно престъпление често е по-лесно от неговото доказване.