Бивш генсек на НАТО: Краят на войната в Украйна е далеч

Расмусен призова за предоставяне на повече и по-тежки оръжия за Киев

Новини
18:10 - 31 Януари 2023
2004
Бивш генсек на НАТО: Краят на войната в Украйна е далеч

Краят на войната в Украйна е далеч, прогнозира днес бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който говори пред комисиите на Европейския парламент по външни работи и по отбрана. 

Расмусен призова за предоставяне на повече и по-тежки оръжия за украинските войски.

Вместо да очакваме настъпление през пролетта, по-добре да бъдем готови за непосредствено предстоящи масирани удари, настоя Расмусен. Най-добрият начин войната да приключи бързо е съюзниците на Украйна да се подготвят за дълъг конфликт. Това е най-добрият път за постигането на мир. Ако (руският президент Владимир) Путин успее в Украйна, ще продължи напред, посочи той.

Подходът ни досега бе прекалено постепенен, така сме винаги с крачка след Путин. Война не се печели с постепенни стъпки. Необходима е изненада за врага, трябва дългосрочна стратегия.

Необходимо е след войната Русия повече да не бъде в състояние за подобни действия, а Украйна да може да се възстанови и да влезе в ЕС.

Подкрепям искането на украинците да се присъединят към НАТО, но това ще отнеме време, добави Расмусен.

Той определи като исторически решенията за предоставяне на западни танкове на Украйна. Путин вярваше, че ще разедини Европа и това ще ограничи подкрепата за Украйна; надяваше се, че заплахата за употреба на ядрено оръжие ще ограничи помощта за Киев, допълни Расмусен.

Времето не е на наша страна, заяви пред евродепутатите Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Грешка е да се чака, необходимо е задълбочаване на натиска със санкциите срещу Русия, въведените досега мерки не са достатъчни, посочи той. Ермак призова за разширяване на европейските санкции срещу гласовете на руската пропаганда. Грешат онези, които мислят, че неутралитетът ще реши техни национални въпроси. Русия не изпитва благодарност, добави той.

Според него руската страна търси победа на всяка цена и е готова на война на изтощение. По неговите думи в Русия започва нова вълна на мобилизация и трябва да се има предвид, че в тази страна животът никога не е бил ценност.