Бивш конституционен съдия се завърна тихомълком като правен директор на парламента

Анастас Анастасов е назначен без конкурс и по заместване

Политика
20:58 - 05 Март 2024
6485
Бивш конституционен съдия се завърна тихомълком като правен директор на парламента

Бившият конституционен съдия Анастас Анастасов е назначен за ръководител на правната дирекция в парламента. Това е станало със заповед на председателя на Народното събрание Росен Желязков, считано от 1 март и без конкурс по заместване. Назначението не бе официално оповестено от пресцентъра на парламента, какъвто би трябвало да е реда - за него се разбра от публикация в "Капитал".

Анастасов заема мястото на досегашния директор на дирекция "Законодателна дейност, парламентарен контрол и Право на Европейския съюз" Пролет Михайлова, назначена наскоро за главен редактор на "Държавен вестник".

9-годишния мандат на Анастас Анастасов в Конституционния съд изтече в средата на ноември 2021 г. След това е бил назначен за сътрудник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност от предишната председателка на тази комисия Десислава Атанасова, която пък бе избрана за конституционен съдия и положи клетва в края на януари т.г. Докато беше народен представител, в първия мандат на ГЕРБ Анастасов оглавяваше същата комисия.