Бивш министър: Ако си без маска и разболееш майка си, Бойко ли е виновен?!

Д-р Мирослав Ненков призова за повече дисциплина при спазване на мерките

Общество
09:28 - 28 Юни 2020
4448
Бивш министър: Ако си без маска и разболееш майка си, Бойко ли е виновен?!

Страхът никога не е полезен - има такава болест COVID-19, тя е със своята логика и ще премине през своя път. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по БНТ. "Не всичките заразени са болни", каза още той и добави, че е нормално броят на заразените да се увеличава. "Виждам млади хора, които не носят маски. Когато не носиш маска и разболееш майка си, не здравната система е виновна, нито Бойко Борисов, нито Щабът. С дисциплината имаме проблем", обясни д-р Ненков.

Според него при проява на първи симптоми човек да се консултира. "Ако се остави във времето има шанс вирусът да вземе превес. Хората да не се боят да търсят медицинска помощ", призова той..

"Няма нищо положително в тази пандемия. Не може да оставиш хората сами да се оправят, но не може и да затегнеш мерките", каза д-р Ненков.

"Лошото отношение на пациентите към лекарите генерира лошото отношение на лекарите към пациентите - това е порочен кръг. Това е двупосочен процес, но ние от лекарската гилдия носим нашата част от отговорността. Ако гледаш на пациента като на 200 лв., а не като на пациент, нещата малко се променят", отбеляза той, като обясни, че въпросът е сложен и няма да се реши скоро.