Бивш министър осветли детайли по „Джемкорп”

Политика
20:25 - 06 Декември 2022
1862
Бивш министър осветли детайли по „Джемкорп”

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира пред Би Ти Ви сагата „Джемкорп“, като заяви, че се търси под вола теле за политически дидивиденти и това ще е петно за България.

Той бе изслушан на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването на меморандума между България и компанията за инвестиция в зелена енергия от 1 млрд. долара.

Николов бе призован в качеството си на бивш представител на изпълнителната власт заради документът подписан и прекратен в рамките на няколко месеца след съмнение, че в сделката опосредствано участват руски фирми.

„Ние отидохме да си свършим работата не за конкретна компания. Отидохме да си свършим работа за всички потенциални инвеститори и имаше реакция от всички. Всички компании, с които сме разговаряли, са били приветствани ако имат позитивни намерения за България. В неангажиращ документ се изразяват намерения.“ Това заяви бившият енергиен министър.

Tой обясни, че под вола се търси теле.

„Джемкорп“ изрази намерения вследствие на покана от страна АЙ ПИ 3. В САЩ направихме срещи с много компании. Инвестиционната рамка в България се променя поради много проста причина. Българската енергетика беше представена като карта и като възможности на всички потенциални инвеститори. Имаше реакции от всички. Търси се под вола теле за политически дивиденти“, обясни още той.

По повод доклада от ДАНС, който съобщава, че има връзка с руски капитали и олигарси, Александър Николов обясни:

„Докладът от ДАНС е изчетен на заседание на МС, на което е взето решение да бъда прекратен меморандумът. Предварителният доклад е изпратен отдавна и е показано, че след 2017 или 2018 година, няма каквато и да било свързаност с руски лица. Вторият доклад е така или иначе безпредметен. Аз съм го казвал на МС.

Аз съм против прекратяването на подобни документи и против целия шум, който се вдигна, защото това е петно за инвестиционната среда в България. Поради тази причина времето, в което аз бях отговорен за сектора, е приблизително 8 месеца.

Времето на текущия служебен кабинет е вече 5 месеца. Много лесно може да се сравни какви са инициативите по инвестициите, какви са отговорите на потенциални партньори и какво е финансовото състояние и каква е разходната част на енергетиката“, коментира Николов.