Бивш областен управител на София осъди прокуратурата

У нас
15:24 - 15 Август 2024
1222
Бивш областен управител на София осъди прокуратурата

Бившият областен управител на София Веселин Пенев осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 30 000 лева за неимуществените вреди от незаконните обвинения срещу него във връзка с казуса с т.нар. „Царски конюшни“, съобщава „Лекс“.

Разследването срещу него започна през есента на 2016 г., делото беше внесено в закрития вече спецсъд през 2019 г., като Пенев беше оправдан на две инстанции през 2021 г., след което държавното обвинение не протестира присъдата и тя влезе в сила.

Преди две години той заведе иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Пенев претендира 380 000 лв. вреди само от незаконните обвинения, още над 126 000 лв. пропуснати ползи от неполучени заплати след напускането на областната управа и 350 000 лв. от нереализиран бизнес проект.

В исковата си молба той описва стреса, здравословните проблеми, страха и унижението от воденото срещу него дело, което беше и масово отразявано от медиите заради скандала около бившите конюшни тогава.

Пенев беше подсъдим за неизгодна сделка заради имот от близо 7,5 дка от т.нар. „Царски конюшни“, който е бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена била 10 989 000 лева. Той е бил разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет, твърдеше прокуратурата в обвинението.

Специализираните съдилища обаче на две инстанции решиха, че са били спазени всички законови изисквания, а сделката е била и икономически изгодна. В решенията се казваше, че Пенев е спазил процедурата с назначаване на комисия за избор на оценител чрез жребий. След това комисията проверила оценките и ги приела, работна група от юристи разгледала всички документи и решила за сделката, като всяко действие и акт на Пенев било предхождано от становище на назначен контрольор.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.