Бивш полски министър отива в затвора

ЕС
16:20 - 20 Декември 2023
1895
Бивш полски министър отива в затвора

Бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Васик от националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС) бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт на предишни длъжности, съобщи агенция PAP.

През 2015 г., седмици след като ПиС дойде на власт, президентът Анджей Дуда помилва Камински, който беше признат за виновен в злоупотреба с власт, докато беше ръководител на агенцията за борба с корупцията. Помилването му позволи да стане министър.

Юристите се съмняват дали Дуда е имал право да помилва Камински, преди съдът да издаде окончателно решение по делото му, а опозиционни политици казаха, че решението му е политическо.

Конституционният трибунал, който според критиците е бил политизиран по време на управлението на ПиС, постанови през юни, че президентът има право да го помилва, спасявайки правителството на ПиС от потенциално уволнение на министър в година на избори.

Дни по-късно Върховният съд на Полша постанови, че делото за злоупотреба с власт трябва да бъде възобновено.

В сряда апелативен съд във Варшава осъди Камински и Мачей Васик, негов бивш заместник в министерството на вътрешните работи, на две години затвор, а други двама служители на службата за борба с корупцията на по една година, съобщи агенция PAP.

Присъдата е окончателна и означава, че Камински, смятан за близък до лидера на ПиС Ярослав Качински, и Васик вероятно ще загубят своите парламентарни мандати. ПиС загуби властта от алианс от проевропейски партии след изборите на 15 октомври.

Нямаше незабавен знак, че Камински или Васик ще бъдат изпратени в затвора, като и двамата отхвърлиха решението на апелативния съд.

"Това е присъда, която ние не признаваме и няма основания за прекратяване на нашите мандати", каза Камински на пресконференция.

"Не се чувстваме виновни или осъдени, бяхме помилвани от г-н президента", добави Васик.

Критиците казаха, че Камински и неговите сътрудници са преследвали корупцията с прекомерно усърдие, когато са били на поста, използвайки методи, които според тях понякога заобикалят законите и също са преследвали невинни хора. Камински твърди, че корупцията е петно за полската демокрация, "с което трябва да се борим задълбочено".