Бивш президент готвел военен преврат

Общество
12:01 - 17 Януари 2023
2072
Бивш президент готвел военен преврат

Висшият избирателен съд на Бразилия даде на бившия президент Жаир Болсонаро три дни, за да обясни съдържанието на проектодекрет, който инсценира държавен преврат, намерен в резиденцията на бивш министър, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

Срокът бе определен в решение на съдията от избирателния съд Бенедито Гонсалвиш от понеделник, който разпореди включването на документа в разследването срещу Болсонаро за предполагаема злоупотреба с власт по време на кампанията за президентските избори през октомври.

Уличаващият текст представлява проект на указ, който би позволил на Болсонаро да въведе извънредно положение, за да се намеси във висшия избирателен съд и да отмени резултата от изборите на 30 октомври, на които той бе победен от Луис Инасио Лула да Силва.

Документът е намерен от Федералната полиция в резиденцията на Андерсон Торес, който е министър на правосъдието на Болсонаро и е задържан от събота.

Федералният върховен съд включи Болсонаро и в списъка на лицата, разследвани за насилствените събития от 8 януари, като организатор и подбудител на нападенията, извършени от екстремисти срещу парламента, президентството и Върховния съд. Бившият президент в момента се намира в Съединените щати.

Ако бъде установено, че Болсонаро е отговорен за политическа злоупотреба и използване на официални медии в полза на своята кампания, избирателният съд може да го осъди на забрана за политическа дейност за срок от най-малко 8 години. Отделно той може да бъде съден за престъпление срещу държавата.