Бивш президент обвинен в шпионаж на 400 журналисти

Маурисио Макри е обвиняван и в шпиониране на политически съюзници

Свят
12:50 - 08 Юни 2020
1416
Бивш президент обвинен в шпионаж на 400 журналисти

Федералната разузнавателна агенция (AFI) на Аржентина призова за разследване на бившия президент Маурисио Макри за предполагаемо шпиониране на повече от 400 журналисти, обяви източник пред АФП.

Десетки чуждестранни журналисти, включително и няколко от АФП, са в списък с хора, които са разследвани във връзка с проведените срещи на върха на Г-20 и Световната търговска организация в Буенос Айрес през 2017 г.

Оплакването е внесено в петък, а днес ще бъдат представени всички доказателства, каза източникът пред осведомителната агенция, пожелал анонимност.

Около 100 учени, бизнесмени и известни личности от гражданското общество също са в списъка. Свързаните със случая документи са открити в три досиета, озаглавени "2017", "Г-20 журналисти" и "Разни", в сейф в офиса на бившия директор на контраразузнаването към AFI.

Оплакването е внесено от Кристина Камано, която е получила задача от лявоцентристкия президент Алберто Фернандес да извърши проверка на разузнавателната агенция като част от реорганизация.

Според оплакването информацията включва "политически предпочитания, съобщения в социални медии, симпатии за феминистки групи, политическо или културно съдържание". Коментарите включват дали са "били критични към правителството" на Макри, който беше президент от 2015 до 2019 г.

В оплакването се казва още, че извършваните проверки на журналисти не са били разрешени от съда.

Макри е разследван и по друг случай. Той е обвиняван в шпиониране на политически съюзници и опоненти. Макри беше преследван за шпионаж и докато беше кмет на Буенос Айрес от 2007 до 2015 г., но случаят беше прекратен две седмици след поемане на президентството.