Бивш руски министър нарече Путин "нещастен терорист"

В понеделник и вторник Русия нанесе сериозни ракетни удари по Украйна

Украйна
16:18 - 11 Октомври 2022
4528
Бивш руски министър нарече Путин "нещастен терорист"

Бившият руски външен министър Андрей Козирев, заемащ длъжността при управлението на президента Борис Елцин, даде интервю пред СиЕнЕн, в което оприличи Владимир Путин на терорист.

"Терорът е единственото нещо, което остава" за руския президент, "както и за всеки нещастен терорист по света", каза 71-годишният бивш дипломат.

В понеделник и вторник Путин нанесе сериозни ракетни удари по Украйна, защото "е отчаян, защото е направил грешни изчисления", каза Козирев пред Джон Берман от американската телевизия.

Той описа подробно трите "основни грешки на Путин" според него: "Първо, че Украйна може да бъде победена за два, три дни. Второ, че Съединените щати и Западът няма да се притекат на помощ на украинците. И трето, че той върна войната у дома, когато обяви тази мобилизация".

"Той е отчаян и се връща към това, което прави най-добре - сплашване. Тоест заплахи за ядрени оръжия, които няма да използва, и терористични действия в Украйна и Русия", каза Козирев.

Бившият външен министър обясни и защо не смята, че Путин ще използва ядрени оръжия. "Той е човешко същество, така че не иска да се самоубива със стратегически ядрени оръжия", добави Козирев.

Роденият в белгийската столица Брюксел бивш външен министър застава на този пост през октомври 1990 г. Козирев се опитва да изгради партньорство между Русия и Запада след Студената война. Лобира за сътрудничество със САЩ, като настоява Русия да бъде третирана като световна сила в международната политика. Насърчава сключването на споразумение с Щатите за контрол над въоръженията и неразпространението на ядрени оръжия.

През декември 1992 г. Козирев показва нагледно защо се противопоставя на консервативните социалистически сили в Русия - чрез предприемане на драматични и безпрецедентни дипломатически маневри. Той шокира външните министри на Kонференцията за сигурност и сътрудничество в Европа с реч, отправена към консервативната опозиция и заплащваща с връщане към Студената война. Тази реч изненадва дори руската делегация. Час след произнасяне на речта си Козирев се отказва от нея, обявявайки, че съдържанието ѝ е целяло да привлече вниманието към опасностите, в случай че опозицията завземе властта от ръцете на президента Елцин.

На изборите през декември 1993 г. Козирев се кандидатира за място в долната камара на руския парламент като кандидат в листата на либералния „Избор на Русия“ от Мурманска област. Печели депутатско място с 60% от гласовете.

В миналото той често е бил мишена за атаките на консерваторите, които намират руската външна политика за твърде прозападна и неглижираща националните проблеми като статута на етническите руснаци в съседни страни или статута на Крим, за който смятат, че трябва да се присъедини обратно към Русия.