Бивш селекционер на България е футболистът с най-много мачове на Световно първенство

Сред първите шест половината са германци

Спорт
10:17 - 14 Ноември 2022
1856
Бивш селекционер на България е футболистът с най-много мачове на Световно първенство

Огромна чест и завидно постижение е да представяш националния тим на страната си, а още по-значимо е, когато го правиш на световно първенство. Поради тази причина Lupa.bg отдава заслуженото на играчите с най-много мачове на шампионати на планетата.

Любопитен факт е, че в списъка от шестима знаменити футболисти, половината от тях са германци. Всички те блестят със своето спортно дълголетие и неоспорими качества.

Лотар Матеус (Германия) - 25 мача

Матеус е един от най-великите футболисти на Германия за всички времена. Той е универсален полузащитник, който се справя еднакво добре както в по-дефанзивна роля, така и в по-офанзива такива.

Легендарният халф държи рекорда за най-много мачове за "маншафта" със 150 и е представял страната си на цели пет световни първенства - от 1982 до 1998 година. Той е капитан на тима от 1990-а, който грабва световната титла на турнира в Италия.

Матеус добавя към ценния трофей и отличието за най-добър играч на финалите. Заедно с Антонио Карбахал и Рафаел Маркес, той е един от едва тримата футболисти, участвали на пет световни първенства.

Мирослав Клозе (Германия) - 24 мача

Подгласник на Матеус само с една среща по-малко срещу името си е неговия сънародник Мирослав Клозе. Последният е топ реализатор на световните първенства за всички времена с 16 точни попадения.

Той открива сметката си още в дебюта си на световни финали през 2002 година с хеттрик при разгрома над Саудистка Арабия с 8:0. Пет точни изстрела му носят "Златната обувка" на Мондиал 2006, а на турнирите през 2010 и 2014 вкара нови съответно четири и два гола.

Таранът от Ополе може да се похвали със златен, сребърен и бронзов медал от световно първенство. Той "окачва бутонките" след триумфа на бундестима в Бразилия’14.

Паоло Малдини (Италия) - 23 мача

Малдини печели всички възможни трофеи на клубно ниво с Милан, но така и не успява да завоюва голяма титла с Италия. Елегантният бранител прави дебют на световно през 1990 година и участва във всичките седем мача на "Скуадрата", като в първите пет тимът не допуска гол във вратата си.

Италия губи драматично в 1/2-финалите от Аржентина след дузпи, а историята се повтаря и на следващите два шампионата на планетата. "Адзурите" напускат Мондиал 2002 след поражение от Южна Корея на старта на елиминациите, а след този злополучен мач Малдини слага край на кариерата си.

Той записва впечатляващите 126 мача за националната гарнитура, 23 от които на световни финали. Бранителят е притежател на рекорда за най-много изиграни минути на световни първенства с 2216.

Уве Зеелер (Германия) - 21 мача

Зеелер участва на общо четири световни първенства (1958, 1962, 1966 и 1970), записвайки 21 срещи. За негово съжаление той не усеща вкуса на триумфа от изкачването на световния връх, но поставя куп рекорди.

Нападателят е първият, който преминава границата от 20 мача на световни първенства. Той е и първият, който бележи на четири шампионата на планетата и първият, който вкара по минимум два гола на всеки турнир.

Диего Марадона (Аржентина) - 21 мача

Марадона няма нужда от представяне, като за мнозина той е най-великият за всички времена. Гениалният плеймейкър е бранил честта на Аржентина по време на четири световни първенства, записвайки 21 мача в тях.

Диего блести на финалите през 1986 година, когато извежда "гаучосите" до световната титла. Той участва пряко, бележейки или асистирайки, в 10 от общо 14-те гола на тима си в хода на турнира.

Владислав Жмуда (Полша) - 21 мача

Жмуда не е много популярен сред съвременните привърженици на футбола, но определено заслужава да се говори повече за него. Бранителят е легенда на Полша и участва на четири световни първенства.

Той има срещу името си 21 срещи на най-значимия футболен форум на планетата, много повече от голям брой икони на любимия спорт. Защитникът е избран за най-добър млад играч на СП 1974.

Останалите, които допълват челната десетка на футболистите с най-много мачове на световни първенства са Кафу (Бразилия), Бастиан Швайнщайгер (Германия), Филип Лам (Германия) и Гжегож Лято (Полша), които са изиграли по 20 срещи.