Бивш шеф на ДАНС: Разследващите ще стигнат до достоверни версии за убийството

Крими
09:01 - 17 Август 2023
6169
Бивш шеф на ДАНС: Разследващите ще стигнат до достоверни версии за убийството

„Службите и разследващите ще успеят да стигнат до достоверни версии за убийството на Алексей Петров. Въпросът е дали е възможно да се съберат достатъчно доказателства, които да послужат в съда. Поръчковите убийства са много трудни за разследване, а към момента публичната информация ни води, че става въпрос за такова“.

Това каза Цветлин Йовчев, бивш председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи.

„Алексей Петров е противоречива личност. При всички положения, търсейки причините за убийството, можем да ги намерим в миналото, в настоящето и накърняване на интереси за бъдещето. Разследващите ще имат възможност да формират реалистични хипотези в края на този ден“, добави той.

Цветлин Йовчев освобождава Алексей Петров като съветник в ДАНС:

„Считах, че е недопустимо човек с такъв профил да е на такава позиция в ДАНС. Такива позиции не са необходими в една професионална агенция – ръководителите нямат нужда от съветници. Той беше свързан със силово застраховане, с множество връзки с хора от криминалния контингент. Действията му в ДАНС предизвикаха притеснения. Той имаше неформална власт и правомощия, нехарактерни за съветник – поставяше задачи на структури, канеше „на кафе“ на хора“.

„Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. Даваха му неформална власт и после го изпускаха от контрол. Точно периодът на „Тройната коалиция“ беше показателен период“, обясни Цветлин Йовчев.

„Тогава стана ясно, че Алексей Петров е служител на Оперативно прикритие към ДАНС. Аз считах, че човек с неговия профил е неприемливо да е свързан със службите“, посочи той.

„Дали е възможно някой да се е изкушил да използва Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си – напълно възможно е. Последните му изяви, коментари, публикуването на снимки – навеждат на такава мисъл“, подчерта бившият председател на ДАНС.

„Алексей Петров е човек с качества. Друг е въпросът дали е подходящ за политиката, службите или изпълнителната власт. През годините е показал способности да влезе под кожата на политици, хора с власт и в прокуратурата. Не бих се изненадал, ако е намерил начин и подход. Особено, ако хората не се подготвени за функционирането на политическата система, обществените процеси и с кого говорят и това до какво може да доведе“, уточни Йовчев.