Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, работим като бананова република

Новини
22:00 - 10 Юни 2021
8219
Бивш шеф на НСБОП: Яхват службите за сигурност, работим като бананова република

Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

"Съвременните служби на развитите държави работят при строги правила и има вътрешно убеждение на определени ръководители. Нашата политическа класа се опитва и има възможността да яхне службите. Има едно управление, налага се стандарт за назначаване на хората.

Идва следващото управление със следващия стандарт.

Защото бягаме от правилата, не се спазват!", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според него се оказва, че колкото и проблемен да е човешкият ресурс, все повече той губи своя потенциал. Докато не вкараме ясни правила в развитието на тези структури и не намалим до минимум политическото влияние, това ще се повтаря, категоричен е ген. Миланов.

Той се съгласи с твърдението, че през годините тези служби се използват за бухалки на властта.

"Най-малко това беше по времето на НДСВ. Всеки някъде ги използва за тесни политически цели. Промените, които стават, ги приемам, за съжаление, като съвсем логични. Вървят като старо наследство и сигурно ще продължават, докато не сменим модела на управление на службите. Опасно е за националната ни сигурност, защото не искаме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република", обясни бившият шеф на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че трябва да се препроектира цялата ни система за национална сигурност.

За това били необходими политическа воля и време - около 10 години.