Бивш треньор по тантричен секс ще спасява Аржентина

Идеите на Хавиер Милей са стряскащи, но социолозите предричат негова победа на изборите през октомври

Новини
14:03 - 11 Септември 2023
3156
Бивш треньор по тантричен секс ще спасява Аржентина

Аржентинските социолози, които бяха изненадани от изненадващата победа на радикалния либертарианец Хавиер Милей на първичните президентски избори през август, сега показват, че той ще заеме първото място на парламентарните избори на 22 октомври, вероятно изпреварвайки представителя на управляващата партия, отговарящ за икономиката - Серхио Маса, предаде Ройтерс.

Милей, икономист и бивш телевизионен водещ, разтревожи политическия елит с гръмки, понякога критики към съперниците си, както и с обещания за

закриване на централната банка, намаляване на размера на правителството и доларизация на икономиката.

Последното социологическо проучване на консултантската компания "Аналогиас" показва, че Милей може да разчита на 31,1% от гласовете, пред Маса с 28,1%, а дясната бивша министърка на сигурността Патрисия Булрих - 21,2%, което е удар за основната консервативна опозиция, която доскоро беше фаворит за победата.

Второ проучване на Opinaia дава на Милей 35% от гласовете, Маса - 25%, а Булрич - 23%. Проучванията сочат, че подкрепата за Милей е по-силна сред мъжете, младите избиратели и по-малко заможните групи.

"Резултатът от предварителните избори беше изненадващ, а резултатът от общите избори ще бъде шокиращ, какъвто и да е техният резултат",

заяви директорът по комуникациите на "Аналогиас" Марина Акоста, като се позова на това, че надпреварата е "оцветена от политическата новост".

Проучванията сочат, че предизборната надпревара вероятно ще премине във втори тур, който ще се проведе през ноември. За да спечели категорично на първия тур, кандидатът се нуждае от 45% от гласовете или поне 40% с преднина от 10 пункта.

Милей, който се прочу като телевизионен коментатор, се е харесал на гневни аржентински избиратели, които се борят със 113% инфлация,

правителство с ограничени парични възможности, провиснала икономика и бедност на четирима от десет души.

Най-близкият му конкурент в момента изглежда е Маса, част от управляващата лявоцентристка коалиция на перонистите, който привидно предлага два противоположни икономически модела за изпадналата в затруднение страна.

"Стратегиите на Милей и Маса са замислени като полярно противоположни",

казва политическият анализатор Хулио Бурдман от консултантската компания Observatorio Electoral. "Те се справят с това доста добре, което позволява и на двамата да постигнат успехи."

Голяма уговорка обаче е, че аржентинските социолози силно сбъркаха при първичния вот и погрешно разчетоха последните парламентарни избори през 2019 г., което означава, че крайният резултат може отново да шокира.

Аржентина се нуждае от спасение, пише сп. "Иконъмист".

Годишната инфлация е 113%. Стойността на песото на черния пазар спрямо долара е спаднала наполовина за година.

След десетилетия на лошо икономическо управление, най-вече при перонистите аржентинците са се наситили на продажни и некомпетентни политици. Тяхното разочарование помогна на Хавиер Милей, самоопределящ се като либертарианец и "анархокапиталист", който влезе в Конгреса през 2021 г., да се превърне във водещ кандидат за президентските избори през октомври. Дори за стандартите на аржентинската политика, той може да звучи ексцентрично:

говори се, че има е наел медиум, за да се консултира с Конан, неговия мъртъв мастиф.

Въпреки това Милей говори добре, пише изданието. Той иска да приватизира всички склеротични държавни компании и да намали дефицита на страната до нула още през първия си мандат. Политическите и икономическите му модели, казва той, са Австралия, Израел, Ирландия и Нова Зеландия. В продължение на години говоренето за свободен пазарен капитализъм е в раздуто в Аржентина. Предишните опити за либерализация са се провалили. И все пак, ако Милей спечели изборите следващия месец на теория страната може отново да се превърне в лаборатория за вълнуващи събития и идеи, насърчаващи динамиката.

Той (бивш треньор по тантричен секс, привърженик на анархокапитализма, предлагащ на хората законно да продават органите си) прави впечатление по-скоро на ексцентричен учен, отколкото на амбициозен президент.

В едно интервю той описва държавата като престъпна организация, защото хората "не плащат данъци доброволно, а под дулото на пистолет". Той смята, че социалната държава трябва да бъде премахната. Тя прехвърля разходите за решенията върху другите, вместо да накара хората да носят отговорност за действията си. Нарича себе си привърженик на идеята, че държавата трябва да се занимава само с армията, полицията и съдилищата, за да налага правата на собственост. А създаването на такава държава ще отнеме няколко десетилетия.

Милей предлага да се намалят публичните разходи с поне 15% от БВП.

За целта той смята да премахне субсидиите за електроенергия и газ, да намали броя на министерствата от 18 на 8 и да замени държавните разходи за обществени поръчки със система от частни търгове.

Той иска да приватизира всички 34 държавни компании в Аржентина и да намали или премахне повечето данъци. Той смята, че родителите трябва да получават ваучери при раждането на децата си, за да могат сами да решат в кое училище да преведат парите.

Най-амбициозното предложение на Милей е доларизацията на аржентинската икономика.

Неговият съветник Емилио Окампо предлага да се върнат стотици милиони долари в Аржентина и да се инжектират доларите, съхранявани "под дюшека", в икономиката. Милей очаква пазарите да реагират благоприятно на евентуалната му победа. Въпреки това след победата му на първичните избори в Аржентина песото загуби почти една пета. Трудно е да се разбере как е стигнал до решението си да намали държавните разходи с 15%. Смята се, че това може да бъде направено само с 5% по време на евентуалния му 4-годишен президентски мандат.

Инфлацията в Аржентина е 113% и премахването на субсидиите ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените.

Милей използва агресивен език срещу опонентите си. В предишни интервюта той нарече центристкия кмет на Буенос Айрес "левичарски боклук" и предложи да обезглави със самурайски меч бившия началник на кабинета на дясноцентристкото правителство. Наскоро той

нарече папа Франциск, който също е аржентинец, "представител на Зло №1", защото "насърчава комунизма".

В интервю за "Иконъмист" той нарича противниците на плана му за доларизация "говеда". Милей се чувства най-комфортно, когато говори за либертарианската теория и за икономическите си предложения. Разбирането му за международната политика и търговия е в най-добрия случай неясно, а в най-лошия - конспиративно, пише изданието. "Всеки, който иска да се бори със социализма в международен план, е мой съюзник", казва той.

Той не признава, че се възхищава на Доналд Тръмп, но е явен почитател на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро.

Милей е скептик по отношение на изменението на климата. Неговият либерализъм не се простира до настроенията по отношение на абортите. Ако бъде избран, той ще ги забрани. Той би облекчил законите за оръжията. Изглежда не осъзнава, че нападките срещу лидерите на водещите търговски партньори на Аржентина може да навреди на търговията и чуждестранните инвестиции на страната.

Милей е близък със сестра си, която води президентската му кампания. За нея се знае малко, освен че е учила връзки с обществеността и се е занимавала със сладкарство. Тя обича да гадае на карти Таро. Сестра му и мастифът му Конан, когото клонира в пет кученца след смъртта му през 2017 г., са "единствените, които никога не са го предавали".

Той нито отрича, нито потвърждава слуховете, че кучетата му му дават съвети.

"Ако това е вярно, те са най-добрите политически анализатори в света", казва той, пред "Иконъмист".

Помолен да опише събитията, случили се в Аржентина между 1976 и 1983 г. ("Мръсната война" - мерките на държавен тероризъм, при които загиват 10 000 души, 30 000 изчезват безследно, а около 60 000 са измъчвани, малтретирани или хвърлени в затвора), той отговаря: "Това беше война между група диверсанти, които искаха да установят комунистическа диктатура, а от другата страна бяха силите за сигурност, които ги превъзхождаха по численост в действията си." Повечето аржентинци биха сметнали това за лъжа, пише изданието.