Бивш вицепремиер в борда на летище „София”

Личности
17:26 - 21 Април 2021
5787
Бивш вицепремиер в борда на летище „София”

Концесионерът на летище София - „СОФ Кънект”, изплати пълната сума от 660 милиона лева (с ДДС), която постъпи директно в държавния бюджет. Плащането е направено изцяло, независимо от най-голямата криза в историята на авиацията.

„СОФ Кънект” обяви, че е официален и единствен оператор на Летище София, което позволява изпълнението на амбициозната инвестиционна програма в размер на 624 милиона евро (над 1,2 млрд. лв.).

Концесионерът представи своя Надзорен съвет. Председател е вицепремиерът и министър по европейските въпроси в 77-дневното служебно правителство на Росен Плевнелиев с премиер Мартин Райков - Илияна Цанова.

45-годишната дама, която като кадър на Европейската банка е консултант по прословутата концесия на Софийска вода и за сметосъбиране и сметоизвозване, е завършила финанси в УНСС и е специализирала мениджмънт в университета Вашингтон по линия на USAID и американското правителство.

Друг щатски кадър – бившият заместник-министър на вътрешните работи в служебен кабинет на Плевнелиев и в правителството Борисов 2 – Филип Гунев, напуска ръководството на Антикорупционния фонд, за да влезе в борда на летището като независим член. 

Антъни Блинкен, преди да стане държавен секретар на САЩ в администрацията на Байдън, беше бордовик на инвестиционния фонд зад концесията – Меридиам.

В Надзорния съвет на Летище – София влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

„СОФ Кънект” скоро ще представи публично плановете си за летище „София”.