Бивш военен разузнавач пред Lupa.bg: Очаквам Бойко Ноев да е следващият от Досиетата

У нас
18:00 - 08 Октомври 2021
18543
Бивш военен разузнавач пред Lupa.bg: Очаквам Бойко Ноев да е следващият от Досиетата

Радион Попов е работил във военното разузнаване, бил e помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.). Бил е пълномощен министър в Кайро и заместник-министър на външните работи, както и първи посланик на България в Саудитска Арабия. Пред Lupa.bg той коментира българската следа в Досиетата "Пандора". Според него следващото име, което ще излезе наяве от международното журналистическо разследване, е на бившия военен министър Бойко Ноев. 

- Г-н Попов, очаквате ли още български имена да излязат от Досиетата "Пандора"?

- Ще се изненадам, ако до дни не излезе още едно име от Досиетата - на близкия приятел на Николай Младенов Бойко Ноев, а може би на неговия кум. Трябва да се проследи пътят на парите първо на Николай Младенов - дали те не са били заработени във времето, когато прави с шефа на своя кабинет сделката с "Аполо", за което Бойко Борисов искаше да го уволни. Нека припомня случая. Като военен министър Младенов сключи сделка с фирма „Аполо“ и оръжието от нея попадна в ръцете на враговете на Ердоган. Тогава турският президент лично се обади на Бойко Борисов да иска обяснение. Премиерът беше побеснял, извика Иван Драшков, за да разбере кой е разрешил тази сделка. След това извика Николай Младенов и поиска от него да уволни шефа на кабинета му полковник Валери Рачев. Младенов обаче отказа и заплаши, че ще напусне. Борисов клекна. Не знам с какво Младенов държеше бившия министър-председателя, може би с американо-израелските му контакти.

- Николай Младенов сякаш не можа да обясни защо притежава офшорка на Сейшелите. 

- Очевидно е, че е имал нужда от съветник от чуждо посолство, от друга държава, за да му очертаят линии на поведение. Не са имали време да реагират. На млад и интелигентен човек не подхожда версията: "Не си спомням". Като не е имал какво да крие, защо си е отворил банкова сметка в офшорна зона, можел е в българска банка?!

- Защо очаквате да се появи името на Бойко Ноев?

- Не е тайна, че и при него има скрити пари. Тази мощна защита на Емилиян Гебрев не идва само от алтруистични чувства. За него ще кажа: Търсете парите. Още 145 имена ще лъснат в това журналистическо разследване. 

- На българи ли са?

- Повечето са български. Ще има още много журналистически сензации. Въпросът е дали някой може да търси отговорност, макар и със закъсняла дата, на тези хора. Дали ще се търси отговорност на хора като Николай Младенов, който бе 2 пъти военен и веднъж външен министър.

- Изненадва ли Ви неговият възход? 

- Не. Младенов започна с летящ старт още от "Отворено общество", тъй като има закалката на комсомолски ръководител от английската гимназия. Неговото семейство бе близко до Петър Младенов - баща му бе първи братовчед на бившия държавен глава. Той има склонност да се навежда ниско пред власт имащите. Така се е навел пред новите господари. Така се е държал и пред "Отворено общество", така се е държал и пред Надежда Михайлова. Това е човекът, който като министър заяви, че всяко нападение срещу Израел, ще бъде нападение срещу България. Без малко да ни вкара във война с половината свят.   

- В момента САЩ атакуват Кристалина Георгиева за работата й в Световната банка. Има ли основание?

- Допускам, че тя е лобирала да се повиши рейтинга на Китай и на Саудитска Арабия. За нея също важи фразата: "Търсете парите". Да припомним, че Бойко Борисов лиши България от възможността да излъчи Ирина Бокова за генерален секретар за ООН именно заради Георгиева. Вместо да подкрепи Бокова и да лобира за нея, той пусна своя кадър и ние загубихме поста. 

- Очаквате ли развитие по големия скандал с руските шпиони Иван Илиев и Любомир Медаров?

- Историята е доста махленска. Вижте колко месеци минаха оттогава и няма развитие. Ако Илиев и Медаров бяха такива опасни шпиони и ако контраразузнаването на България си бе свършило работата, трябваше да бъдат в съда. Очевидно нещо много куца в този до голяма степен измислен скандал.

- Арестът на тримата чужденци, работили в "Арсенал", поредния шпионски скандал ли ще излезе?

- Коментарът ми ще бъде кратък: това ще бъде поредният балон, на който искат да сложат окраска на шпионски скандал, свързан с Русия.