Бивш зам.-министър на отбраната: Да се готвим за дълга конфронтация с Русия

Путин се готви за тази война поне от една година, заяви Румен Кънчев

Свят
21:40 - 19 Март 2022
5232
Бивш зам.-министър на отбраната: Да се готвим за дълга конфронтация с Русия

Днешната среща на премиера Петков с американския министър на отбраната показа, че всичко е в ръцете на българското правителство и никой не ни притеснява да предоставяме каквото и да е на Украйна. Ако има подобно решение, то трябва да мине през Народното събрание. Това каза бившият зам.-министър на отбраната Румен Кънчев.

Посещението на американския министър на отбраната е много важно. Според мен той искаше да се запознае с тази част от източния фланг на НАТО, която не познава. Второто съществено в пресконференцията беше, че той каза, че САЩ имат всички възможни средства да защитят сигурността на България, ако се наложи. Това е много важно изявление, което трябва да успокои и обедини българските политици, заяви Кънчев.

Аз не мисля, че имаме кой знае колко комплекса С-300, освен това разполагаме с най-стария вариант, тези ракети са на предела си. От тази гледна точка не виждам колко нби било ефективно, ако изпратим тези два дивизиона. Мисля, че малко късно Украйна се сети за тези комплекси от Източна Европа. Путин се готви за тази война поне от една година. Това подсилване трябваше да бъде поискано преди да се стигне до военните действия, посочи пред БНТ бившият зам.-министър на отбраната.

По думите му армията ни спешно трябва да бъде превъоръжена. Не можем да подценяваме опасностите в тази ситуация, отбеляза той.

Общите оценки на водещите стратегически центрове са, че в НАТО и ЕС трябва да се готвим за дълга и продължителна конфронтация в Европа. Последният месец показа, че тази конфронтация ще бъде по линията на Източна Европа. Има допускания, че Русия е в състояние след успешна оепрация в Украйна може да нападне както страна, която не е членка на НАТО, така и страна членка на НАТО. Това изисква изключителна мобилизация от страна на НАТО, каза оше Румен Кънчев.