Бивш здравен министър: Подменят общественото здравеопазване с частно

Нелепо е обяснението, че частни субекти ще реализират невероятен професионален контрол в системата, предупреди д-р Мими Виткова

Новини
20:39 - 03 Октомври 2019
2204
Бивш здравен министър: Подменят общественото здравеопазване с частно

Тече невъзвратим процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно . Това каза в интервю за Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването. 

Тя припомни, че в Конституцията е записано, че здравеопазването е ангажимент на държавата, а не на частни субекти. 

„Обясненията за прословутата демонополизация и очакването тя да се случи ни тласка още повече към завишаване на пазарността в системата. Нелепо е обяснението, че частни субекти ще реализират невероятен професионален контрол в системата и как те ще спрат доплащанията. Нищо подобно няма да се случи. Доплащанията ще растат, защото от една страна вноската от 8% няма да се пипне, а от друга страна има лечебни заведения, които имат пълна свобода на ценообразуване“, обясни тя.

По думите на д-р Мими Виткова държавните болници са в тежък кадрови и технологичен дефицит. Тя обърна внимание, че пазарът в здравеопазването е неприложим.