Бивша фабрика за пилета превърната в мега наркооранжерия

Актуални новини
14:40 - 18 Октомври 2020
3853
Бивша фабрика за пилета превърната в мега наркооранжерия

Най-голямата наркооранжения за производство на марихуана във Великотърновско разби полицията и прокуратурата при спецакция в Горна Оряховица. Униформените атакували базата на бивша фабрика за пилета близо до ЖП гарата по предварителна информация, че хора от София и Велико Търново отглеждат марихуана в специални помещения, които са обособени като оранжерия.

Около 20 ч. в събота полицаите нахлули и задържали двама мъже в процес на обгрижване на растенията. Белезниците щракнали на ръцете на 32-годишен столичанин, известен на полицията, но неосъждан и 30-годишен от село Арбанаси. Модерната наркооранжерия била разположена в три халета.

В приспособено за сухене пощение открили около 14 кг суха растителна маса, чиято цена на пазара е 70 000 лв., каза шефът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов. "Бяха намерени още две помещения, в които имаше пълен цикъл на отглеждане на растения, включващи капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и поддържане на определени градуси. В момента на задържане на лицата всичко работеше", разказа комисар Машов. При претърсването били открити около 1000 растения с височина от 1.50 до 2 м.

Според разследващите наркофермерите са действали в базата около 6 месеца, но процесуално-следствените действия и пътят на готовата продукция до разпространителите тепърва се изясняват. Двамата авери се смятат в основата на престъпната схема. Те са задържани за 24 часа и към момента не дават обяснения.

"Предстои привличането им в качеството на обвиняеми и предявяване на обвинение за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа и за държане на наркотични вещества с цел разпространение", уточни наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова.

По първия текст от Наказателния кодекс ги грози от 2 до 5 г. затвор и глоба от 5 до 10 000 лв. За държане на наркотични вещества с цел разпространение наказанието е по-тежко - от 2 до 8 г. затвор и комулативно наказание глоба.

"Всичко това е в изпълнение на указания на главния прокурор за решителни действия срещу наркоразпространението. Само за тази седмица, в следствие на добрата комуникация между Окръжната прокуратура и ОДМВР, това е четвърта разкрита наркооранжерия", съобщи окръжният прокурор Христо Христов.