Бившата застава в Ахтопол преминава към културното министерство

Там са открити ценни артефакти

Култура
16:28 - 19 Юни 2019
4550
Бившата застава в Ахтопол преминава към културното министерство

Министерството на културата получава за управление имот с площ 10 035 кв. м в Ахтопол заедно с построените в него пет сгради. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба.

До момента имотът е бил предоставен на Министерството на вътрешните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“, за нуждите на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Бургас, но е с отпаднала необходимост за ведомството. Той ще се управлява от Министерството на културата с цел опазването на имота като археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

Става въпрос за бившата военна застава в Ахтопол, съобщи местният кмет Станислав Димитров за Gramofona.com. Преди около 30 години там са провеждани археологически разкопки и са намерени артефакти. Димитров е доволен от решението на МС, защото по този начин ще спрат спекулациите, че въпросното място ще се застроява. Имотът се намира до брега на морето и в общественото пространство е имало слухове, че там ще строят ваканционни имоти.


Снимката е илюстративна