Бивши депутати от ИТН и "Български възход" в коалициите на двете ДПС

Лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев ще щурмува НС с шеста различна коалиция, а председателят на "Български глас" Георги Попов е бивш народен избраник от ИТН

Топ
21:58 - 02 Септември 2024
2609
Бивши депутати от ИТН и "Български възход" в коалициите на двете ДПС

Малки и непопулярни формации, наричани обичайно "партия, тип един файтон хора", влязоха в коалициите с двете фракции на ДПС.

Групата на почетния председател Ахмед Доган отива на вота под името "ДПС - Демокрация, права и свободи" в съюз със СБОР и ЗНС, а групата на Делян Пеевски - с партия "Български гласъ" и ПП "Новите лидери". Това ще стане само ако ЦИК реши да регистрира двете коалиции или само едната. Към момента е налице само подаване и приемане на документи за регистрация.

Най-известната фигура сред новите съюзници, необходими за регистрацията в ЦИК, и доайен в политиката, е лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев.

Преминал последователно през поне шест парламентарни групи през годините си в няколко парламента. Първоначално коалиционен партньор на БСП и депутат в "Коалиция за България" през 2014 г., после в редиците на ПГ на "Български демократичен център - Народен съюз" през 2017 г., народен представител от "Изправи се! Мутри вън!" в 45-ото НС и в "Изправи се БГ! Ние идваме!" - в 46-ото, земеделецът за последно беше член на ПГ на "Български възход" в 48-ия парламент и дори оглави временната комисия за Пловдивския панаир.

Преди 10 години, преди да стане съпредседател на ПГ БДЦ-НС, Йончев напусна групата на БСП и стана независим, като се вля в редиците на "България без цензура". Напускането му превърна правителството на Пламен Орешарски в кабинет на малцинството, а впоследствие през 2016 година почти сформира коалиция с "Обединените патриоти", но заради различни визии за политиката не стана депутат заедно с тях, а с БДЦ-НС редом със Светлин Танчев. 

Сега Йончев става коалиционен партньор на ДПС зад Доган заедно с партия СБОР.

Вторият партньор в тройния съюз - партия "Справедлива България обединени родолюбци" или СБОР, е основана през 2012 г. Председател на партията е бизнесменът Димитър Илиев.

За първи път партията се появи на парламентарните избори миналата година, като част от коалиция "Заедно", в която бяха бившите депутати от ИТН - Ива Митева и Любомир Каримански. През октомври м.г., СБОР е класирана на пето място по предизборни харчове, като тогава е изпреварила дори ДПС по размера на сумата, която е вложила в кампанията - около 76 000 лева.

Бивш депутат от ИТН в два парламента пък избра коалицията на ДПС - Ново начало. Това е лидерът на партия "Български гласъ" Георги Попов. Формацията е учредена в Благоевград, където Попов е завършил право в Югозападния университет, и има само една година политическа дейност. 

"Български гласъ" се определя като "десни демократи и патриоти за православна държава", не русофили, за европейско развитие на България, но против джендърите, войната и санкциите, пише на сайта на партията. Посочват още, че "евроатлантическото мислене е основа на политическата идеология на "Български гласъ" и заявяват, че се борят за промени в Конституцията, които да позволят взаимодействието на църква и държава, като свещениците да имат място в общинските съвети и право на вето. 

Самият Попов е бил два мандата депутат от "Има такъв народ", но през 2022 г. напуска партията на Слави Трифонов, за да направи своята през 2023 г.

Доста по-оскъдна е информацията за втората партия в тройната коалиция на ДПС - Ново начало на Делян Пеевски. 

Политическа партия "Новите лидери" е с председател Иванка Илиева Митева - Ангелова, със седалище в Пловдив и е участвала най-вече в местни избори. Последното й участие беше на кметския вот миналата година като част от коалицията "Съединени за Пловдив", която издигна за нов мандат бившия кмет на града на тепетата и бивш депутат от "Обединените патриоти" Славчо Атанасов. 

"ПП" НОВИТЕ ЛИДЕРИ" гради цялата си политическа история върху своите основни принципи, а именно да подпомогне развитие и утвърждаване на духовните ценности, изграждане на стабилно гражданско общество, развитие и осигуряване на здравеопазване за всеки гражданин, възход в образованието, науката и културата. Подпомагане на социалната интеграия и личностна реализация, както и защита на човешките права и свободи", формулира целите си партията.

Формацията в съюз с ДПС - Ново начало извежда над всичко утвърждаването на развито гражданско общество в страната ни, в което се зачитат принципите на свободата, независимостта, правата и независимостта на гражданите.