Бившият адвокат на Тръмп ще плаща 148 млн. долара обезщетение

Новини
10:25 - 16 Декември 2023
1601
Бившият адвокат на Тръмп ще плаща 148 млн. долара обезщетение

Бившият адвокат на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп Руди Джулиани трябва да плати 148 милиона долара обезщетение на двама избирателни служители в щата Джорджия. Той е съден по обвинения срещу тях в манипулиране на бюлетините през 2020 г. Това реши федерално жури в петък, съобщава Politico.

Осемчленният състав присъди на Руби Фрийман и нейната дъщеря Шей Мос по около 16 милиона долара за клевета. Те трябва да получат и по 20 милиона долара за емоционалния стрес след получени заплахи, тормоз и професионални последствия.

Журито на жителите на Вашингтон, окръг Колумбия, също така определи, че Джулиани трябва да плати 75 милиона долара наказателни обезщетения. Това наказание трябва да възпре него и други от участие в подобни клеветнически кампании в бъдеще.

Присъдата беше обявена късно следобед в петък, след около 10 часа разисквания на необичаен четиридневен процес. Единствената задача на журито беше да присъди щети, тъй като американският окръжен съдия Берил Хауъл вече беше постановил, че Джулиани носи отговорност поради неизпълнението му с нейни по-ранни разпореждания за предаване на доказателства, свързани със случая.

Не е ясно обаче каква част от присъдените обезщетения Фрийман и Мос някога ще получат, тъй като 79-годишният Джулиани е в тежко финансово положение. Понякога се е обръщал към комисията за политически действия на Доналд Тръмп за помощ при плащането на правните му разходи.

В началото на процеса адвокатът на Джулиани каза, че обезщетение в размер на десетки милиони долари би било "гражданският еквивалент на смъртното наказание".