Бившият депутат на Слави Георги Попов: "Отцепниците" от ИТН искаха да завладеят партията!

Иво Атанасов е двигателя на този срамен процес; Радостин Василев няма потенциал и е негова маша

Топ
16:44 - 15 Юни 2022
13309
Бившият депутат на Слави Георги Попов: "Отцепниците" от ИТН искаха да завладеят партията!

Георги Попов е юрист и народен представител от “Има такъв народ” в 45-тия и 46-тия парламент. От началото на февруари т.г. беше част от Съвета на директорите на “Автомагистрали”, като беше обявено, че назначението му е временно – до провеждането на конкурс. В края на май Попов спечели конкурса и беше назначен за постоянен член на Съвета на директорите на "Автомагистрали". В последните дни в редица интервюта депутатите-отцепници от "Има такъв народ" посочиха името му като една от причините да напуснат партията. Пред благоевградския сайт "Пиринско" Георги Попов говори по темата.

- Г-н Попов, в последните дни името ви бе често споменавано от отцепниците от "Има такъв народ" като пример за задкулисие. Как бихте коментирали?

- Тук мога да отговоря много просто с популярната мъдрост "Крадеца вика дръжте крадеца!" Точно тези хора бяха причината да напусна парламентарната група на ИТН в началото на тази година. Това са същите хора, които се опитваха да направят втори център на властта в "Има такъв народ"Н и да се докопат до властови позиции в държавата с цената на всичко. 

Всички неудобни за тях бяхме заливани неуморно с интриги и лъжи пред ръководството. Обърнете внимание, че това са все хора, заемали ръководни позиции в партията. Били са и председатели, и зам.-председатели на парламентарни комисии. 

Всъщност, това са хората които са получили немалко от ИТН, но въпреки това амбицията им беше да овладеят тотално партията. Те боравеха основно с интриги и лъжи, както и в момента. След като отказах да участвам в тяхната игра и предупредих ръководство на партията, те направиха така, че да бъда отстранен от листите. Помня, че Иво Атанасов ме заплаши с отстраняването ми пред всички колеги от парламентарната група на "Има такъв народ". 

Георги Попов като депутат в 45-ия парламент от "Има такъв народ"

- Добре, но как си обяснявате това силно тяхно влияние?

- Иво Атанасов беше член на контролата комисия в ИТН, той атестираше хората дали са годни за народни представители и дори за редови членове. Беше му гласувано огромно доверие. Той е двигателя на целия процес по отцепването на групата. Смятам, че Радостин Василев е по-скоро негова маша. Той не притежава капацитет за подобна организация. Всички останали гравитират покрай Иво Атанасов. 

- Защо точно срещу вас има такава ожесточена атака?

- Защото именно аз съм човекът, който разкри целия заговор за овладяване на партията. Посочих ги ясно и категорично и си тръгнах от "Има такъв народ" с високо вдигната глава, без драми и скандали. Сега, когато те са на дъното, защото предателите винаги са на дъното, се опитват да ме оцапат по всякакъв начин, разпространявайки за мен абсурдни твърдения. 

- Вярно ли е, че назначението ви в „Автомагистрали“ ЕАД е партийно, спуснато “свише”?

- Вижте, назначението ми е след напускането ми на "Има такъв нарос" и няма как да бъде партийно. Аз съм експерт в областта на обществените поръчки с над 12-годишен опит. Затова и бях назначен за член на борда на “Автомагистрали” ЕАД. Като след това се явих и на конкурс заедно с още 26 кандидати. Получих доста висока оценка и то не от политически лица, а от експерти. Не съм нечий човек, а човек на закона и на държавата. Според вас възможно ли е да имам такива силна задкулисна подкрепа и в същото време да бъда принуден да напусна ИТН? Това е пълен абсурд. 

Днес е Видовден, видя се кои са пробитите цървули... Наскоро един приятел ми каза: “Жоро, партиите са като хората. Имат си своето детство, юношество и зрял живот”. Явно тази партия сега излиза от пубертета и лицето й трябва да се изчисти от гнойните циреи. 

- А какво общо имате със Стефан Янев? Вярно ли е, че сте част от новата му партия?

- За мен на изборите за 46-о НС бяха гласували с преференция почти 2000 души. Аз лично познавам веки един от тях и подържам връзка с тези хора. Всеки от тях има телефона  ми. Непрекъснато ми звънят, за да ме убеждават да се върна в политиката. В мен те виждат техен представител. Защото винаги съм бил до тях, когато са имали проблеми. А проблемите в област Благоевград са редица.

Припознах проекта на Стефан Янев като близък до "Има такъв народ". И споделям подобни ценности. След като предателите, за които говорим, ги няма в ИТН, ще подам заявление да се върна в партията и ще помоля всички мои симпатизанти и приятели да подкрепят ИТН в този труден момент и на следващите избори. Към Стефан Янев не съм поемал никакви ангажименти, нито той към мен. 

- А какви са отношения ви със Слави Трифонов?

- Не искам да се повтарям. Само ще кажа, че към него имам дълбоко уважение и респект. Защото той въпреки всичко се опитва да промени системата. Всичките му действия показват, че властта за него не е самоцел.