Бившият египетски президент почина в съда

Ердоган нарече Мохамед Морси мъченик

Свят
20:04 - 17 Юни 2019
2522
Бившият египетски президент почина в съда

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда. Това съобщи днес държавната телевизия на Египет, цитирана от Ройтерс. Той припаднал след съдебно заседание и починал. Морси, водеща фигура на движението "Мюсюлмански братя", беше свален от власт от военните през 2013 г. след масови протести срещу управлението му.

Бившият държавен глава излежаваше седемгодишна присъда за фалшифициране на заявлението си за участие в президентската надпревара през 2012 г. Според египетското издание "Шурук", цитирано от ТАСС, Морси е починал по време на заседание по дело за шпионаж.

Същевременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече "мъченик" Мохамед Морси. "Моля се на Аллах да бъде милостив към нашия брат и мъченик Морси. Молитвите ни са с него", заяви Ердоган.

Отношенията между Турция и Египет са обтегнати след отстраняването от власт през 2013 г. на президента Мохамед Морси, представител на организацията "Мюсюлмански братя", извършено от египетската армия, ръководена тогава от генерал Абдел Фатах ас Сиси. Ердоган определя Ас Сиси, настоящия президент на Египет, като "превратаджия", а режима в Египет - като "авторитарен, дори тоталитарен".