Бившият премиер на Пакистан е ранен след покушение

Премиерът Шехбаз Шариф осъди стрелбата и нареди незабавно разследване

Свят
15:54 - 03 Ноември 2022
1815
Бившият премиер на Пакистан е ранен след покушение

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше прострелян в крака в град Вазирабад, на близо 200 км от столицата Исламабад, когато неговият антиправителствен протестен конвой беше нападнат в източната част на страната в "явен опит за убийство", предава Ройтерс.

Няколко други участници в протеста са били ранени, а министърът на информацията каза, че един заподозрян е арестуван. Член на партията на Хан каза, че има съобщения, че един човек е бил убит.

Местните медии показаха снимки на Хан, махащ на множеството, след като беше изведен от автомобила си след стрелбата и беше откаран в болница в Лахор.

Пакистан има дълга история на политическо насилие. Бившият министър-председател Беназир Бхуто беше убита през декември 2007 г. при нападение с оръжие и бомба след провеждане на предизборен митинг в град Равалпинди.

В същия град нейният баща и бивш министър-председател Зулфикар Али Бхуто беше обесен през 1979 г., след като беше свален от власт чрез военен преврат.

Президентът на Пакистан Мохамад Зия Ул Хак загина при самолетна катастрофа през 1988 година, при която имаше сериозни съмнения за терористичен акт.

Съпартиецът му на Хан, Файсал Джавед, който също беше ранен, каза пред Geo TV от болницата: "Няколко наши колеги са ранени. Чухме, че един от тях е мъртъв."

Премиерът Шехбаз Шариф осъди стрелбата и нареди незабавно разследване.

Откакто беше свален през април след вот на недоверие, Хан започна да провежда антиправителствени митинги в Пакистан.. Хан планираше да поведе керван от автомобили бавно на север по Големия магистрален път към Исламабад, привличайки подкрепа по пътя, преди да влезе в столицата.

"Искам всички Вие да участвате. Това не е за политика или лична изгода, или за сваляне на правителството... това е за да донесем истинска свобода на страната", каза Хан във видеообръщение в навечерието на протеста.