Бившият премиер на Турция е с коронавирус

Съпругата му Семиха Йълдъръм също е с положителен тест

Свят
16:06 - 03 Септември 2020
1341
Бившият премиер на Турция е с коронавирус

Бившият турски министър-председател и председател на Великото национално събрание Бинали Йълдъръм е бил диагностициран с COVID-19. Това съобщи самият Йълдъръм в Туитър.

Съпругата му Семиха Йълдъръм също е с положителен тест.

По думите на Йълдъръм той и жена му са потърсили медицинска помощ в болницата в Анкара с оплаквания от обща отпадналост. "Резултатите от направените тестове за COVID-19 се оказаха положителни както моят, така и на съпругата ми. Лекарите ни назначиха лечение вкъщи. Чувстваме се добре, засега нямаме негативни симптоми. Горещо препоръчвам на всички граждани да спазват мерките срещу коронавируса, които са предписани от здравните власти", написа Йълдъръм в Туитър.

Бившият премиер и председател на парламента е на 64 години. Миналата година той бе номиниран лично от президента за кандидат за кмет на Истанбул от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), поради което подаде оставка от поста председател на Меджлиса. 

На изборите обаче Бинали Йълдъръм загуби от Екрем Имамоглу, който с голяма преднина от около 800 хиляди гласа спечели кметския пост на мегаполиса Истанбул.

След загубата на изборите Йълдъръм остана в периферията на политическия живот. Говореше се че ще бъде назначен за помощник на Ердоган, но до този момент този слух няма потвърждение.

Йълдъръм е вторият известен турски политик, който е диагностициран с COVID-19. Преди това отцепилият се от управляващата ПСР бивш икономически министър Али Бабаджан, който основа алтернативна на Ердоган политическа партия Дева, даде положителен тест за коронавирус. Бабаджан отначало се лекуваше вкъщи, но преди два дни постъпи в болница, където се намира в момента.