Бившият президент на Киргизстан остава в ареста

Тези дни се проведоха две операции за извеждането на Атамбаев от резиденцията му

Свят
13:37 - 09 Август 2019
1802
Бившият президент на Киргизстан остава в ареста

Съдът в Киргизстан разпореди арест на бившия президент на страната до 26 август, съобщи "Франс прес".

Припомняме, Алмазбек Атамбаев беше задържан вчера след няколко неуспешни опита, довели до жестоки сблъсъци с неговите поддръжници.

За по-малко от 20 години бившата съветска република претърпя две революции, а в момента се намира в остра политическа криза заради противопоставянето между бившия президент и неговия доскорошен съратник, превърнал се в негов враг - настоящият държавен глава Соронбай Женбеков.

Тази седмица се проведоха две големи операции за извеждането на Атамбаев от резиденцията му извън столицата Бишкек, след като той отказа да бъде разпитан по случаите, за които поддръжниците му твърдят, че са политически мотивирани. Първият опит завърши неуспешно, след като един командос загина, а охраната на Атамбаев и негови поддръжници осуетиха ареста му. Вчера обаче той все пак беше задържан, след което в столицата избухнаха безредици.

По думи на адвоката на Атамбаев съдебното решение е свързано с незаконното освобождаване от затвора на известен престъпен бос по време на мандата на Атамбаев. Защитата обаче бе категорична, че подобни обвинения са безпочвени, и възнамерява да се обърне към международния съд.

По данни на ТАСС към момента в Бишкек обстановката е спокойна.