Бившият съдия от КС Пламен Киров : Този парламент удари дъното

Изтъкнатият юрист очаква цялостно вето на Радев върху поправките в Изборния кодекс

Политика
10:05 - 18 Септември 2020
2492
Бившият съдия от КС Пламен Киров: Този парламент удари дъното

Конституционалистът и бивш съдия от КС проф. Пламен Киров отново изригна срещу недомислията в законодателните промени и обвини Народното събрание, че е стигнало дъното. "48 депутати ще могат да инициират референдум по важните въпроси и за промяна на конституцията?! Има ли по-голям гаф от това в новия Изборен кодекс?", попита в ефира на Нова изтъкнатият юрист. И обясни, че глава IX на настоящата Конституция е много категорична как се изменя и основният закон, и ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова конституция, се лъже. 

Припомняме, че вчера изненадващо депутатите от мнозинството приеха в последния момент решение, с което чрез референдуми може да се променя конституцията, територията и държавното управление на страната, да се отхвърли непосредственото действие на конституцията и предимството на международното право пред националните закони. Това означава, че включително с референдум може да се зачертае самото Велико народно събрание от българската конституция. 

Тази поправка мина през преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс по настояване на ОП, а ГЕРБ го приеха от страх, за да не оттеглят патриотите подписите си под скандалния проект за нова конституция.

Проф. Киров е категоричен, че поправката няма да остане в този си вид в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. 

Дали поправката е противоконституционна – може би ще има сезиране на Конституционния съд, прогнозира Киров пред Нова телевизия и предположи, че по този текст вето ще наложи и президентът Румен Радев.

Бившият конституционен съдия е убеден, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) и подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е мисия невъзможна, а целта на продължаването на процедурата цели единствено удължаване на мандата на правителството и парламента, както и избягване на служебен кабинет.

Проф. Киров не очаква БСП и ДПС да променят позициите си да не подкрепят проекта, което го обрича на невъзможност да получи нужните вече 160 гласа за свикване на ВНС.