Бившият шеф на НСО Румен Миланов: Службите не са носни кърпички

Политика
15:26 - 21 Юни 2020
3312
Бившият шеф на НСО Румен Миланов: Службите не са носни кърпички

Възможността за избор коя служба кого да охранява ще поражда редица проблеми. Това ще намали потенциала на НСО, разходите ще бъдат не добре изчистени, координацията ще бъде нарушена и ще се създаде една какофония. Вероятно има политическа мотивация да се създаде друга служба, която да не е на подчинение на президента. Но това не са носни кърпички. Това коментира пред БНР ген. Румен Миланов, бивш началник на НСО

"Тези структури са тромави, инертни и с тях трябва да се работи внимателно. Подходът да правим системни промени, които не са достатъчно обмислени, крие опасност за ефективността и на МВР, и на НСО", допълни той.

Ген. Миланов подчерта, че има пропуски в системата за национална сигурност и доказателство за това е, че някой може да снима премиера, докато спи.

"Идва въпросът за личното обкръжение на ВИП лицата. Другият въпрос е откъде може да дойде този проблем. Снимките показват, че някой системно е снимал. Дали може да са служители на НСО, тече проверка. Служителите около него са от години при него. Това, което виждаме със снимките, отваря въпрос за една по-хомогенна система за национална сигурност и охрана на нашите държавни ръководители и за изясняване на тяхното обкръжение“, допълни бившият началник на НСО.

"Събирането на жандармерията и отряда за борба с тероризма от формална страна не е проблем, но ако бъдат смесени функционално, става проблем. Жандармерията има социална функция, тя е полиция, докато отрядът за борба с тероризма е много специфичен, подготовката е насочена срещу много тежки престъпления“, коментира още  генералът по повод промените в Закона за МВР.