Бившият следовател Андрей Цветанов разказа как са били разследвани знакови убийства

Крими
19:02 - 10 Септември 2023
9478
Бившият следовател Андрей Цветанов разказа как са били разследвани знакови убийства

През 90-те години е носил по два пистолета, налагало се е заради хората, които е разследвал. Днес е адвокат, но знае и помни как се зараждаше организираната престъпност и кои са били греховете на колегите му от системата. 

"Разследвах поръчковото убийство на Константин Димитров – Самоковеца в Амстердам, а на много други като например на Поли Пантев, Андрей Луканов, Георги Илиев, Бай Миле, съм извършвал огледи", заяви бившият следовател Андрей Цветанов пред NOVA.

 Андрей Луканов

"Зам.-директорът ми се обажда, че са убили Луканов, прекратих работа по делото, по което работех, и заминахме на местопроизшествието. Има определени правила, при които да се проведе огледа - сред тях е да не влиза никой в периметъра на трупа. Всичко, което има по него, се описва, както и отстрани. Издирват се гилзи и проектили. Огледахме автомобила за втори изстрел. Той е бил облечен като клошар, който събира от кофите нещо, но имаме свидетелка, която казва, че се притеснил и е събирал опаковки от кроасани. Намерихме само единия проектил. Изстрелът в главата не е бил фатален, а този, който го е пронизал в гърба и е преминал през аортата", разкри той. 

Емил Кюлев

"Познавам го още като ученик, защото баща му беше началник на отдел в дирекция "Тежки престъпления", работили сме заедно. Емо завърши школата на МВР, после заработи в районни управления и в СДВР. След това стана банкер, а защо и как стана убийството... на път за работа. Светофар, задръстване, идва убиецът и стреля. Кюлев пуска амбриажа, удря се в предната кола, убиецът продължава да стреля. След това напуска местопроизшествието. Кюлев в същия ден е трябва да получи 28 дка край Боровец. Получава сградите на ДЗИ, а двама от водачите на групировки не са съгласни. Кюлев обаче с никого не иска да дели, това се случва седмица преди убийството", заяви Цветанов. 

Иван Тодоров - Доктора

"С него имах контакти покрай група, задържана за приготовления за убийство. По този повод трябваше да го разпитам като свидетел, беше след взрива и не чуваше добре. При експлозията е седял до шофьора, който загива, а той пострада със слуха. Определени хора няколко пъти са ходили до "Пирогов" да се интересуват жив ли е. След това се оказа, че няколко милиона от неговите пари с фалшифициран подпис са прехвърлени на заинтерсовани хора. При убийството му ставаше дума за няколко милиона", посочи той.

По думите ми алчността е погубила мнозина от жертвите в поръчковите убийства. "Някъде нещо са сгрешили. Не може днес да си легнеш милиционер и утре да станеш милионер, без да си ощетил някого. Този някой няма да те забрави. Искаха чуждото все да стане тяхно. Много бързо забогатяха някои, които не са виртуози на цигулка. Ние знаехме кой съдия е на ВИС и колко е сумата да се назначи определен човек на определена длъжност - следовател, прокурор. Важното е да не се продадеш, престъпниците не обичат хората, на които дават пари", коментира Цветанов. И допълва, че има няколко директни опита да бъде подкупен. Сред опиталите е и Иво Карамански.

"Попита ме може ли да бъде пратено делото му за прекратяване. Аз му казах, че не мога, защото виждам достатъчно доказателства. Вероятно може, ко си намериш прокурор, който да си купиш... Предлагали са ми апартаменти, какво ли не... Oпитвали са и чрез мои приятели и познати, обещавали са ми да не се налага да работя цял живот, но съм отказвал. Или си честен, или не си, не може да си малко бандит. Искам да предизвиквам уважение към себе си", споделя бившият следовател.