Бившият управител на ВиК - Перник е задържан

Новини
13:34 - 27 Януари 2020
1402
Бившият управител на ВиК - Перник е задържан

Бившият управител на ВиК - Перник Иван Витанов бе задържан днес в 10 часа в следствения отдел на Специализираната прокуратура по обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за разходомера на водата.

Витанов е задържан за 72 часа, а утре се очаква Спецсъдът да определи мярката му за неотклонение.

Освен Витанов в следствения отдел е била призована и и. д. зам.-кмет на Перник по образованието по време на изборите Севделина Ковачева. Очаква се и на нея да ѝ бъде повдигнато обвинение.

Арестът идва след разследване на журналиста Валя Ахчиева "Чудовището в езерото изпи водата на Перник", в което бяха представени факти, че никой не е мерил водата, която реално се източва от язовир "Студена, минавала през ВЕЦ "Студена", произвеждала е електроенергия и е тръгвала към промишлените предприятия, пак без да се мери.

Въпросът към водещия прокурор за водната криза в Перник Ангел Кънев е дали ще бъдат повдигнати обвинения на длъжностни лица от регионалното министерство, в т.ч. и на министър Петя Аврамова, след като принципал на ВиК е лично министърът на регионалното развитие.