Бившият вицепрезидент на Еквадор е върнат в затвора

Свят
11:26 - 10 Април 2024
743
Бившият вицепрезидент на Еквадор е върнат в затвора

Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е върнат в затвора в град Гуаякил, след като беше изписан от болница. Това съобщават от Ройтерс днес по данни на агенцията за затворите SNAI.

"В съответствие с оценките, извършени от болничния персонал, гражданинът вече показва приемливи параметри на здравето в нормални граници", потвърди SNAI в изявление, като увери, че физическата цялост на Глас ще бъде защитена.

Тази седмица адвокатите на Глас изразиха тревога, че той не е успял да говори с правния си екип. Те многократно са изявявали предупреждения, че животът на политика може да бъде в опасност в затвора.

"Вчера те блокираха влизането ми във военноморската болница, което означава, че хуманните правила, международните и националните закони са били нарушени", заяви адвокатът Едуардо Франко Лоор, като добави, че е подадена молба за освобождаването на Глас.

Правителството на Еквадор съобщи за доказателства, че Глас е планирал да избяга, но допълнителна информация не е предоставена до момента.

Генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро заяви на среща вчера, че нападението не може да бъде оправдано от вътрешните закони: "Да го приемеш означава да изтриеш с един удар най-основен закон."