Бий доктора по главата

Лекарското съсловие само трябва да изчисти търгашеския си образ

Коментар
14:02 - 03 Декември 2019
8190
Бий доктора по главата

Миналата седмица един жалък неадекват понаби неколцина лекари в столичната болница „Св. Анна”, че дори прати една от белите престилки в реанимация. Изстъплението на този така богато отразен от медиите психаро-клошар може да е шокиращо, но ако задълбаем малко, съвсем не е толкова лишено от причинно-следствени връзки. В крайна сметка няма как да не признаем едно – футболните съдии, нотариусите и адвокатите, частните съдебни изпълнители и служителите на енергийните дружества са най-мразените съсловия у нас. А, заедно с лекарите. Чудя се, защо ли?

За свиркаджиите от мачовете е ясно – няма фен на отбор, който да не е пострадал от корумпираната им наглост, подплатената с пачки слепота и безнаказана богоизбраност. Момчетата плачат в съблекалнята, съдията се подигра с труда им, нали така?

Що се отнася до нотариуси, адвокати и ЧСИ-та, има ли смисъл въобще да се дават аргументи? Техните професии са се превърнали в синоним не просто на беззаконие, далавери и незачитане на елементарните права на обикновения гражданин – те отдавна са изгрели като символи на ограбването на българина. Хиляди са нещастните бабки и дядовци, останали да изкарат последните си дни в някоя канавка благодарение на юридически схеми. Да не говорим как чисто легално смъкват по три кожи от нещастника, опрял до безценните им услуги. Само за сравнение нотариалната такса за изповядване на имотна сделка с САЩ например е федерално фиксирана на 10 долара, тук за един печат при нашите мизерни доходи хората в лъскавите канцеларии в центъра лапат стотици и хиляди левове.

Ония от тока и топлото пък само дебнат да се забавиш с половин час, да се разсееш за нещо и веднага ти врътват кранчето. Плащаш им половин дузина услуги, които не ползваш, още толкова, от които писмено си се отказал, гърчиш се под рекета на монополиста и накрая те осъждат за някакви недовнесени 66 стотинки, които със съдебните такси стават 2-3000 лева. Такса за дистанционно отчитане на топломерите, рязане на глави за дялово разпределение, изобщо целият Закон за енергетиката в частта си от чл. 153, ал.1 и 6 от ЗЕ е насилие върху беззащитния българин на всички нива.

И ето, че идваме до лекарите. Колкото гениални хирурзи и блестящи диагностици да имаме, трижди повече са малоумните пияндурници, които миналата седмица едва не запалиха „Пирогов” със собствените си фасове. Изроди, които са способни да оставят тригодишно дете да умре в чакалнята, а ако пациент над 80 потърси най-елементарна помощ, го убеждават, че е време да си гушва простатата и да се запътва към по-добрия свят, без да ги занимава с болките и сърбежите си. Евтини търгаши като изрода, поставящ фалшиви стентове и откровени бизнесмени като доктор Енчев, приравнили най-хуманната професия с работата на фризорката и козметичката.

Не е хубаво да се бият жени, но по-страшно е да се бие по честта на цяла една професия Докато има подобни тъпунгери, ще има пердах. Вчера от полуидиота в „Св. Анна”, утре от някой отчаян баща на страдащо детенце. Лекарите държат изкуплението в собствените си ръце и ще им трябва повече от тридневна клинична пътека, за да изчистят образа си на крадци и мошеници. Дотогава ще им се налага да посещават реанимацията не само по задължение, а и по нужда.