Бизнесът алармира: Купуваме най-скъпия ток

Липсват условия за намаляване на разходите на държавните централи, категорични са работодателите

Актуални новини
22:08 - 09 Май 2019
2430
Бизнесът алармира: Купуваме най-скъпия ток

Цените на тока в България за последните 2 дни са най-високите в целия ЕС. За това предупреждават работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, пише 24 часа.

В писмото става ясно, че бизнесът е разтревожен, тъй като на борсата цената стигнала 164,40 лв. за мегаватчас на 8 май и 130,56 лв. на 9 май, а предлагането спада рязко. Това “допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентноспособността на индустрията”, се казва в писмото.

Според работодателите липсват условия за намаляване на разходите на държавните централи, съществуват и бариери пред вноса на ток. Затова искат смяна на ръководството и преструктуриране на НЕК, да се преодолее изкуственият дефицит на ток и да има реална конкуренция между производителите. Настояват и за преструктуриране на държавната енергетика, пазарна интеграция със съседните страни и задълбочена проверка на НЕК и ЕРП-тата.