Бизнесът: Държавата да успокои пазара на тока

Актуални новини
16:24 - 17 Септември 2021
2514
Бизнесът: Държавата да успокои пазара на тока

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков и неговият екип проведоха среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар. Целта е да се обсъдят варианти и да се преодолее опасността от фалити.

Енергийният министър Андрей Живков обясни, че в България сме с една от най ниските цени на тока, но заради европейските пазари, се отразява и у нас. Константин Стаменов от АИКБ определи ситуацията като драматична.

Цената на тока за бизнеса е на шокови нива. Не се дължи на недостиг на ток. Алтернативните горива, като газ и въглища също скачат. Апелират държавата да успокои пазара. Около 4 000 мегавата е потреблението на ток. Около 2 000 се изнася.

Андрей Живков увери че дефицит на производство няма и не се обсъжда вариант за ограничаване на износа на ток. Обсъждат се промени на правилата на борсовата търговия, за да се отстранят евентуални злоупотреби.

Една от предложените мерки за справяне с кризата е предлагане на борсови продукти изгодни за бизнеса.